Koprski policisti z inšpektorji izvajali poostren nadzor v lokalih

Policisti Policijske uprave Koper in inšpekcijske službe so v soboto poostreno nadzirali javne prireditve in gostinske lokale. Pri nadzoru so preverjali predvsem, ali organizatorji upoštevajo obveznosti iz zakona o javnih zbiranjih, zakona o omejevanju porabe alkohola ter zakona o varstvu javnega reda in miru, so sporočili s koprske policijske uprave.

Fotografija je simbolična. Foto: Gpu
Fotografija je simbolična. Foto: Gpu

KOPER > K poostrenemu nadzoru so povabili tudi inšpektorje iz Inšpektorata za notranje zadeve, Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugmi nesrečami ter Zdravstvenega inšpektorata.

Obratovanje prek določenega časa

V Kopru so policisti v sodelovanju z inšpekcijskimi organi izvedli nadzor v več gostinskih lokalih in prireditvah na prostem. Pri tem je na lokaciji enega od gostinskih lokalov, kjer je potekala javna prireditev, požarna inšpekcija ugotovila kršitev, saj organizator ni zagotavljal prostega dovoza in delovne površine za intervencijska vozila. V drugem gostinskem lokalu so požarni inšpektorji ugotovili več nepravilnosti zaradi nespoštovanja uredbe o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah, za katere so predpisane globe v višini od 6.000 do 12.000 evrov.

V enem primeru so inšpektorji tudi odredili rok za odpravo nepravilnosti - namestitev ustreznega števca za štetje gostov. V enem primeru so policisti ugotovili, da je gostinski lokal obratoval preko dovoljenega obratovalnega časa. Zaradi kršitve bodo tržnemu inšpektoratu podali predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Prav tako bodo tržni inšpektorat obvestili o sumu kršitve zakonodaje in predlagali uvedbo postopka, saj so ugotovili, da je gostinec vstopnino zaračunaval na neustrezen način.

Mladoletnik na javni prireditvi, kjer so prodajali alkohol

Na območju Sežane so policisti po polnoči na javni prireditvi, kjer so prodajali tudi alkoholne pijače, zalotili mladoletnika, mlajšega od 16 let. Zakon o varstvu javnega reda in miru določa, da je osebam, mlajšim od 16 let prepovedan vstop in zadrževanje brez spremstva staršev ali skrbnikov v gostinskih lokalih in javnih prireditvah, kjer se točijo alkoholne pijače.

Zoper pravno in odgovorno osebo bodo policisti uvedli postopek o prekršku. Za pravno osebo je predpisana globa v višini 830 evrov, za odgovorno osebo pravne oseba pa 625 evrov. Mladoletnika so predali staršem. Zoper organizatorja javne prireditve bodo uvedli postopek o prekršku tudi zato, ker ni izvajal vseh aktivnosti za zagotavljanje varnosti in reda na prireditvi, ki so mu bile naložene z dovoljenjem za izvedbo javne prireditve. Za tovrstni prekršek zakon o javnih zbiranjih predpisuje globo od 500 do 8.000 evrov.

Kadili v zaprtih javnih prostorih

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata so prinadzoru na območju Sežane odkrili pet prekrškov zaradi kajenja v zaprtih javnih prostorih in zoper odgovorne uvedli postopke o prekrških. V enem primeru so policisti ugotovili tudi kršitev obratovalnega časa gostinskega lokala, za kar bodo tržnemu inšpektoratu predlagali uvedbo postopka o prekršku.

NR


Najbolj brano