Koprski gasilci zadovoljni s ozaveščenostjo prebivalstva

V Gasilski brigadi Koper so v prvih šestih mesecih letos opravili 339 intervencij, pri čemer je naraslo zlasti število tehničnih intervencij. To pripisujejo večji ozaveščenosti prebivalcev, ki že ob manjših zapletih pokličejo na pomoč. Ob trenutnih kadrih lahko koprski poklicni gasilci opravijo do tri intervencije hkrati.

Koprska brigada razpolaga s 65 operativci, kar jim  omogoča, 
da imajo v stalni pripravljenosti 24 ur na dan najmanj enajst 
gasilcev. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Koprska brigada razpolaga s 65 operativci, kar jim omogoča, da imajo v stalni pripravljenosti 24 ur na dan najmanj enajst gasilcev. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Intervencij v prvem polletju je bilo za okoli 20 odstotkov manj kot lani v istem času. V letu 2015 so gasilci koprske brigade v celem letu namreč opravili 818 intervencij, od tega skoraj 300 zaradi požarov, je na današnji novinarski konferenci navedel direktor in poveljnik gasilske brigade Vilij Bržan.

Letos so v porastu zlasti tehnične intervencije. Poveljnik gasilske operative Denis Glavina to pripisuje večji ozaveščenosti ljudi, ki “pokličejo na pomoč ob najmanjšem zapletu”.

Zaradi suše se v teh dneh že pojavljajo požari, tako na železnici kot v naravnem okolju, ki pa jih za zdaj uspešno obvladujejo, je pojasnil Bržan: “Seveda jih bomo lahko uspešno obvladovali, če bomo sodelovali z našimi občani.” Ti naj se obnašajo preventivno in naj ne uporabljajo odprtega ognja tam, kjer je to prepovedano, ob vsakem opažanju dima ali druge izredne situacije pa naj o tem nemudoma obvestijo gasilce.

Med konkretnimi rezultati večje ozaveščenosti sodi tudi povečanje števila objektov, ki razpolagajo z daljinskim prenosom alarma na gasilsko brigado. Teh je zdaj že več kot 30.

V prihodnjih dneh bo minilo deset let od selitve gasilske brigade v nove prostore, kar bodo v petek obeležili tudi z dnevom odprtih vrat in spremljevalnim programom, pri katerem so imeli v mislih še posebej otroke.

Nov dom je pomenil pomembno prelomnico pri delu koprskih gasilcev, je prepričan Bržan. “Zdaj je po desetih letih enota v neprimerno boljši kondiciji” in bolje pripravljena na vse izzive.

Precej je k temu pripomogla tudi kadrovska popolnitev, ki je vrh dosegla v letih 2012 in 2013 po podpisu sporazuma z Darsom. Koprska brigada tako danes razpolaga s 65 operativci, kar jim po Bržanovih besedah omogoča, da imajo v stalni pripravljenosti 24 ur na dan najmanj enajst gasilcev. Posledično lahko opravijo tudi do tri manjše intervencije hkrati.

STA


Najbolj brano