Kontejnerji popadali z ladje

V tednu dni sta se v koprskem pristanišču zgodili dve delovni nesreči. Po tem, ko je prejšnjo sredo zaradi močne tramontane ladja za prevoz avtomobilov, na kateri je potrgalo vrvi, s premcem treščila v dvigalo na terminalu za premog, so v torek s kontejnerske ladje zgrmeli kontejnerji. Na srečo se tudi v tem primeru ni nihče poškodoval in je nastala le gmotna škoda.

Dva kontejnerja sta med obalo in ladjo zdrsnila v morje. Foto: Luka Koper
Dva kontejnerja sta med obalo in ladjo zdrsnila v morje. Foto: Luka Koper

KOPER > Med pretovarjanjem se je v torek okoli 17. ure s kontejnerske ladje zrušila skladovnica petih zabojnikov. Nesreča se je zgodila, ko so s kontejnerskim dvigalom z ladje raztovarjali zabojnik. Medtem ko ga je dvigalo vleklo proti sebi, je ta trčil v zabojnik, ki je bil na ladji zadnji v skladovnici petih med seboj povezanih. Očitno dvigalo ni bilo dovolj visoko.

Delo so začasno ustavili

Trije kontejnerji so zgrmeli na obalo, dva pa sta se zagozdila med obalo in ladjo, so včeraj zjutraj pojasnili v Luki Koper. Kljub poskusom, da bi ju dvignili, sta končala v morju. Uničene zabojnike bi ladja morala odpeljati v tržaško pristanišče. V dveh so bile pnevmatike, v drugih dveh zaščitna folija, v petem pa vrtno pohištvo.

Zaradi preiskave nesreče so v torek popoldne delo na ladji začasno ustavili in z njim nadaljevali okoli polnoči. Višina škode včeraj še ni bila ocenjena, vseh pet zabojnikov pa je uničenih.

Pred tednom dni se je v Luki, spomnimo, zgodila še hujša nesreča. Ladjo za prevoz avtomobilov je močna tramontana odnesla s priveza v tretjem bazenu naravnost v dvigalo za pretovor razsutih tovorov, ki se je zrušilo na obalo.

Poročilo o nesreči sredi julija

Preiskava nesreče še ni končana. Preiskovalec pomorskih nesreč Janez Požar je povedal, da se je v torek srečal s predstavniki uprave za pomorstvo, Luke Koper, ministrstva za infrastrukturo in portoroške fakultete za pomorstvo. Požar je dobil njihove izjave in zbral dokumentacijo, čaka še poročilo agencije za okolje glede vremena minulo sredo oziroma vremenskih opozoril. Poročilo o nesreči bo pripravil do sredine julija, v njem pa bodo - tako kot določa evropska direktiva - varnostna priporočila. Po nesreči je bilo kar nekaj pomislekov o tem, ali je privez, na katerem je bila privezana ladja za prevoz avtomobilov Neptune Thelisis, varen v vseh vremenskih razmerah in kdo je v takšnih primerih, kot se je zgodil minulo sredo, odgovoren.

V Luki Koper so sicer že začeli s postopkom za zbiranje ponudb za razrez 26 let starega dvigala, ki ni več uporabno. Sebastjan Šik, vodja službe za odnose z javnostmi v Luki Koper, je pojasnil, da preučujejo možnosti za čim hitrejše nadomestilo dvigala. Niso se še odločili, ali bodo kupili novo dvigalo ali pa ga bodo najeli. Novo naj bi stalo osem milijonov evrov.

Do konca tedna, ko pripluje prva ladja, bodo terminal za razsute tovore usposobili za delo, vendar bo delal z manjšo zmogljivostjo in manjšo uporabno obalo. V nesreči se je poškodovala tudi prekladalna oprema in infrastruktura na obali, strokovnjaki so ocenili, da poškodbe niso takšne, da bi onemogočile pretovarjanje.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano