Konec tedna bodo zaznamovale kolone

Vremenoslovci napovedujejo zelo vroč konec tedna, za mnoge pa je prav zdaj čas odhoda na daljše poletne počitnice. Policija opozarja, da se prometna varnost v času poletne turistične sezone precej poslabša, se pa tudi vožnja v tem času precej razlikuje od vožnje v drugih letnih obdobjih.

Tudi za primorske  ceste bo prvi julijski konec tedna  prva večja 
prometna preizkušnja turistične sezone. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tudi za primorske ceste bo prvi julijski konec tedna prva večja prometna preizkušnja turistične sezone. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Ta konec tedna bo proti turističnim središčem, tako slovenskim kot hrvaškim, pljusknil eden večjih prometnih tokov. Na slovenskih cestah se bo znašlo tudi bistveno več tujih voznikov, ki prihajajo iz različnih okolij, z različnimi izkušnjami, znanji in navadami.

Izberite manj obremenjene ceste

Daljše kolone in zastoji se bodo pojavljali zlasti na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško, zato policisti voznikom priporočajo, naj uporabljajo manj obremenjene prehode. Vsem, ki potujejo v tujino, pa svetujejo, naj preverijo veljavnost svojih dokumentov.

Tudi Slovenijo je v teh dneh zajel vročinski val. To za poletje sicer ni nič presenetljivega, vendar je previdnost v takšnih vremenskih razmerah vseeno nujna. Vročina lahko namreč povzroči različne zdravstvene zaplete, za katere so še posebej dovzetni bolj občutljivi posamezniki, predvsem starejši in bolniki. Pomisliti moramo tudi na živali. Posebno pozornost je treba nameniti živalim v prevoznih sredstvih. Pri tem je zelo pomembno načrtovanje poti, saj je tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

Zastoji in daljše kolone pa se bodo v teh dneh občasno pojavljale tudi na posameznih odsekih avtocestnega križa. Eno od ozkih grl bo tudi iztek hitre ceste Koper-Jagodje. Voznikom priporočajo, naj bodo strpni in naj upoštevajo prometno signalizacijo in hitrostne omejitve. Spremljajo naj prometne informacije in če je le mogoče, naj se na pot odpravijo takrat, ko ni zastojev.

Moteči tudi prepočasni vozniki

Med daljšimi potovanji naj se vozniki večkrat ustavijo, prezračijo vozilo in se razgibajo, pijejo pa naj dovolj tekočine, seveda brezalkoholne. Vozniki, ki med vožnjo začutijo utrujenost, naj se ustavijo in si odpočijejo. Pri vožnji naj poskušajo predvideti dogajanje na cesti, pozorni naj bodo tudi na dogajanje ob sami cesti. Med morebitnimi neurji s točo pa naj nikakor ne ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih ali celo izstopajo iz vozil, saj lahko pride do naletov.

Policisti bodo v času turistične sezone poostreno nadzirali dogajanje na kritičnih odsekih in v skladu s svojimi pristojnostmi poskušali zagotavljati čim večjo pretočnost. Bodo pa dosledno ukrepali tako zoper prehitre voznike kot prepočasne, ki bodo ustvarjali za seboj kolone vozil in se ne bodo umaknili na prvem primernem mestu. To velja zlasti za voznike tovornjakov. Pod drobnogledom policistov pa bodo tudi motoristi, ki so v poletnih mesecih pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, tudi z usodnimi posledicami. SK


Najbolj brano