Konec iskanja pogrešanih slovenskih alpinistov

Slovenskih alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja,članov AO Kamnik, ki sta na Kitajskem pogrešana že več dni, tudi v petek niso našli. Skupaj s svojci je bila danes sprejeta odločitev, da se konča iskalna akcija, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

Dolina Shagkshamna Kitajskem
Dolina Shagkshamna Kitajskem 

LJUBLJANA > Danes je helikopter ponovno preletaval področje, kjer naj bi se nahaja pogrešana alpinista, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno, so sporočili z zveze in dodali, da so reševalci pregledali področje ob reki, kjer ni bilo najdenih sledi pogrešanih.

Zaradi pretečenega časa, dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da danes kitajska reševalna ekipa zaključi z iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Shaksgam.

Alpinista naj bi se poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II

"Glede na vse zbrane podatke predvidevamo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II," še pravijo na zvezi.

Alpinista sta bila člana mednarodne odprave Shaksgam 2014. Cilj slovenskega dela odprave je bil vzpon na Durbin Kangri II (6898 m) preko skoraj 2000 m visoke stene. Alpinista sta se preko satelitskega telefona zadnjič javila 5. julija, ko sta sporočila, da čakata na ugodne razmere in da se bosta ponovno javila ob prihodu v bazo, ker je baterija njunega satelitskega telefona že precej prazna. Nato so na zvezi 15. julija dobili obvestilo, da se Hojc in Mežnar ob dogovorjenem času nista vrnila na dogovorjeno mesto v dolini.

Ne glede na to, da je dvodnevna zamuda pri vrnitvi s tako zahtevnih vzponov običajna, je Planinska zveza Slovenije na prošnjo družin obeh alpinistov in po posvetovanju z mnogimi poznavalci že isti dan po prejemu obvestila o pogrešanih alpinistih začela z iskalno-reševalno akcijo, ki sta jo podprla tudi ministrstvo za zunanje zadeve in slovensko veleposlaništvo v Pekingu.

Oba alpinista že z izkušnjami iz Himalaje

Na PZS so sprva upali, da se izkušena alpinista nista vrnila v bazni tabor, ker jima je to preprečila reka, ki je zaradi močne otoplitve narasla in jima preprečila prehod. Drugi člani odprave, v njej so tudi alpinisti iz Velike Britanije, ZDA, Ukrajine in Nemčije, so območje nemudoma pregledali, a le do reke, saj prehod ni možen. Kasneje se je v iskanje vključil helikopter.

Slovenska alpinista, oba že z izkušnjami iz Himalaje, sta se pridružila mednarodni odpravi, katere glavni cilji so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952 m) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Gre za izredno neraziskano območje, saj se večina odprav v dolini Shaksgam, gre za eno ali dve na leto, običajno odpravi na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak.

STA


Najbolj brano