“Vse, kar smo mi počeli, so potem ocenjevali za slabo”

Brez zaslišanja pobeglega Roberta Časarja se je na koprskem sodišču končala četrta v nizu šestih odškodninskih tožb proti nekdanji upravi Luke Koper - tista, v katerem ji očitajo negospodarno ravnanje pri ustanavljanju ekoloških podjetij Ecoporto in Adriasole.

Po načrtih naj bi podjetje Adriasole postavilo sončne elektrarne na strehe luških skladišč. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po načrtih naj bi podjetje Adriasole postavilo sončne elektrarne na strehe luških skladišč. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Sodnik Peter Baša je včeraj zaslišal še nekdanjega člana uprave za finance Marjana Babiča, na Roberta Časarja pa ne bo čakal in je obravnavo zaključil. Kako bo odločil, bo znano v sodbi čez mesec ali dva.

Luka Koper v tem postopku zahteva od Časarjeve uprave, da Luki vrne 4,8 milijona evrov domnevne poslovne škode, ki naj bi jo podjetju povzročila s posli s podjetjema Adriasole in Ecoporto. Časarjevi upravi očitajo, da je kot manjšinska partnerka ustanovila ekološki podjetji in jima dala posojila, jih kasneje pretvorila v lastniški delež in tako pridobila večino, a kljub temu ni pridobila tudi odločilne besede v obeh podjetjih.

Za Marjana Babiča sta bili ekološki podjetji v skladu z luško usmeritvijo v zeleno pristanišče in ju je podprl tudi nadzorni svet. Adriasole bi postavil sončne elektrarne na strehe luških skladišč. Ecoporto pa bi pobiralo odpadne vode z ladij in jih predelovalo v gorivo.

Babič je poudaril, da je šlo pri teh dveh podjetjih za projektno financiranje. To po njegovem pomeni, da bi najete kredite kasneje vračali iz denarnega toka, ki bi ga ustvarili. “Če ju po zamenjavi naše uprave drugi ne bi ustavili, bi projekta gotovo zaživela in bila uspešna. A vse, kar smo mi počeli, so vnaprej ocenjevali za slabo,” je prepričan Babič. Njegovega podpisa sicer ni na nobeni pogodbi med Luko in tema podjetjema. Povedal je, da je bil za eko podjetja zadolžen Časar. Sodišču je še pojasnil, da je Luka v ekoloških podjetjih sprva imela manjšinski lastniški delež zato, da bi ekološki podjetji lahko kandidirali za evropski denar. Na pomisleke, zakaj pa so še pred izpeljavo projekta posojila eko podjetjema pretopili v lastniški delež in pridobili celo 98-odstotni lastniški delež, pa je pojasnil, da so to naredili, ker so ugotovili, da uresničevanje projektov ne teče tako hitro, kot so si zamislili. Podjetje Adriasole je Luka pod Časarjem ustanovila skupaj z družbo Altena Jožeta Starmana, podjetje Ecoporto pa skupaj z družbo Ekološka energija Koper, ki jo je vodil Peter Bolčič.

Na vprašanje, zakaj je plačilo 600.000 evrov stroškov za nabavo in postavitev sončnih panelov podjetju Robotina prevzela Luka, namesto da bi to plačal Adriasole, pa je Babič na sodišču pojasnil, da ni moglo biti drugače, saj je Luka lastnik streh skladišč, na katere bi postavili panele.

Zaradi eko poslov so se Časar in partnerji v družbi Adriasole znašli tudi v kriminalistični preiskavi. Koprsko tožilstvo je po ovadbah zaradi sumljivih ekoloških poslov zahtevalo sodno preiskavo za sedem ljudi in štiri podjetja. KG


Najbolj brano