Komparo prijeli v Banja Luki

Iz Banja Luke je konec tedna prišla novica, da so tamkajšnji policisti prijeli Iztoka Komparo, Šempetrca, za katerim je koprsko okrožno sodišče pred kratkim razpisalo mednarodno tiralico. Po obtožbi naj bi bil Kompara član dobro organizirane kriminalne združbe, ki so jo kriminalisti lani poleti razkrinkali. Iz Kosova in Albanije naj bi v države Evropske unije tihotapili večje količine heroina, marihuane, pa tudi kokaina.

Koprsko sodišče je pred časom za Iztokom Komparo razpisalo mednarodno tiralico. Foto: Interpol
Koprsko sodišče je pred časom za Iztokom Komparo razpisalo mednarodno tiralico. Foto: Interpol

BANJALUKA, KOPER > Spletni portali v BiH so že v petek poročali, da so policisti iz Banja Luke prijeli slovenskega državljana Iztoka Komparo, za katerim je bila zaradi tihotapljenja večjih količin prepovedane droge razpisana mednarodna tiralica. Prijeli so ga v četrtek v Ulici Miloša Dujića, ko so po preverjanju dokumentov ugotovili, da ga išče Interpol. Predali so ga sodišču, ki naj bi zanj odredilo estradikcijski pripor. Slovensko pravosodje bo moralo v BiH poslati dokumentacijo, ki je potrebna za izročitev, potem pa bo tamkajšnje sodišče odločalo o predaji slovenski roki pravice.

Pripeljal jih je do združbe

Kompara naj bi bil član dobro organizirane kriminalne združbe, ki so jo koprski kriminalisti razkrili v obsežni mednarodni preiskavi, pri kateri je sodeloval tudi Europol. Preiskava se je začela z informacijo policistov tržaške kvesture, natančneje s policijske postaje San Sabba. Ugotovili so, da se njihovi državljani s kokainom oskrbujejo pri 39-letniku iz Šempetra pri Gorici. Koprski kriminalisti so kmalu ugotovili, da gre za starega znanca, ki sodeluje s širokim krogom slovenskih, hrvaških in kosovskih državljanov. Ti so iz Slovenije vodili razvejano združbo, ki je iz Albanije in Kosova prek Srbije, Hrvaške in Slovenije dobavljala večje količine droge v Avstrijo, Nemčijo in Švico.

Ovadili so več kot 30 ljudi, nekateri kurirji pa so končali v zaporih v tujini, kjer so jih prijeli z drogo. Specializirano državno tožilstvo je obtožbo vložilo proti trinajsterici obtoženih, ki naj bi sodelovala v hudodelski združbi. Koprsko sodišče je za sedem obtoženih pred dnevi razpisalo predobravnavne naroke, na katerih so se izjasnili o svoji krivdi, a dveh zaradi bolezni ni bilo. Sodišče je narok zanju razpisalo za danes. Četverica obtoženih pa je bila še na begu, zato je tožilstvo sodišču predlagalo, da za njimi razpiše mednarodno tiralico in evropski priporni nalog. Za Komparo je sodišče tiralico razpisalo že pred časom in po prijetju v Banja Luki se bo soobtoženim lahko kmalu pridružil na zatožni klopi.

Pajdaši krivdo zanikajo

Sicer pa njegovi pajdaši doslej krivde za očitano sodelovanje v združbi in tihotapljenje prepovedanih drog niso priznali. Državna tožilka je za obtožena, ki naj bi bila na vrhu piramide, oba sta državljana Kosova, predlagala visoke zaporne kazni - za 38-letnega Arsima Ahmetaja devet oziroma deset let zapora, za 43-letnega Izeta Zmajlija pa osem let zapora.

Združbi so med obsežno preiskavo skupno zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog: dobrih deset kilogramov heroina, 60 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina. S prodajo zaseženih drog bi na črnem trgu lahko zaslužili do 700.000 evrov, s prodajo na drobno pa celo milijon evrov.

39-letnega Šempetrca so kriminalisti že večkrat obravnavali zaradi preprodaje droge. Štiri leta zapora si je prislužil s preprodajo droge v Trstu (iz zapora so ga izpustili po dveh letih prestane kazni); pred dvema letoma pa so ga v Kopru obsodili na devet mesecev zapora, ker je Italijanoma prodal 156 gramov heroina.

V začetku leta 2008 so na njegovem domu našli približno kilogram heroina in njegovo mamo obsodili na štiri leta zapora. Njega je sodišče v tej zadevi oprostilo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano