Kombi s 54 ilegalci zletel s ceste, voznik pa je pobegnil

Včeraj so se v niški bolnišnici še borili za življenje dveh ilegalnih prebežnikov, ki sta se s še 52 sotrpini peljala v kombiju, ki je na avtocesti Leskovac-Vranje v Srbiji zletel s ceste. Voznik je po nesreči pobegnil, poškodovanih pa je bilo 40 ilegalcev, polovica od teh huje.

V prenatrpanem kombiju je voznik peljal 54 prebežnikov, dva sta bila včeraj še v smrtni nevarnosti.
V prenatrpanem kombiju je voznik peljal 54 prebežnikov, dva sta bila včeraj še v smrtni nevarnosti.  

LESKOVAC > Iz še neznanega razloga, verjetno pa zaradi preobremenjenosti, je v torek na srbski avtocesti med Leskovcem in Vranjem zletel s ceste kombi iveco. Voznik je takoj po nesreči pobegnil, prave razsežnosti nesreče pa so se pokazale ob prihodu policistov in reševalcev. V kombiju je bilo namreč kar 54 ilegalcev, večinoma iz severnoafriških držav.

V Srbijo naj bi kombi prišel iz Makedonije, pred tem pa so ilegalci čakali v Grčiji. Vozniku je vsak plačal po 200 evrov, seveda zgolj za prevoz do Madžarske. Za pot je voznik tako spravil v žep skoraj 11.000 evrov. Za njim in za organizatorji tovrstnih poslov poizvedujejo srbski policisti, vendar je malo možnosti, da bi jih izsledili.

Prebežniki so povedali, da so morali v kombiju stati, zmanjkovalo jim je zraka, postankov pa ni bilo. Pot sicer ni nova, jo pa organizatorji ilegalnih prevozov, ki imajo svoje baze v Grčiji, očitno pogosteje uporabljajo kot klasično balkansko pot.

Da se tihotapske poti usmerjajo drugam, predvsem na Madžarsko ter na morsko mejo z Italijo, ugotavljajo tudi na generalni policijski upravi. Januarja letos so namreč slovenski policisti obravnavali le 39 ilegalnih prehodov meje, 53 odstotkov manj kot lani. Najpogosteje so obravnavali državljane Albanije, Sirije, Kosova ter BiH. SK


Najbolj brano