Kolektivne tožbe kmalu tudi pri nas

Slovenski potrošniki bodo lahko v primeru množičnih oškodovanj uporabili učinkovito pravno sredstvo: kolektivno tožbo. Vložili jo bodo lahko tudi tisti, ki se jim je škoda zgodila še pred uveljavitvijo zakona o kolektivnih tožbah, če oškodovanje še ni zastaralo.

Po novem  se bodo ljudje, ki so bili oškodovani na podoben 
način, lahko povezali in proti kršitelju nastopili skupaj v 
kolektivni tožbi.
Po novem se bodo ljudje, ki so bili oškodovani na podoben način, lahko povezali in proti kršitelju nastopili skupaj v kolektivni tožbi. 

LJUBLJANA > Zakon o kolektivnih tožbah so včeraj podprli tako koalicijski kot opozicijski poslanci. Vsi verjamejo, da gre za novost, ki ne prinaša le lažjega in učinkovitejšega varovanja pravic oškodovancev, ampak ima tudi preventivni učinek. Tisti, ki danes nimajo zadržkov pri škodovanju potrošnikom, bodo v prihodnje raje premislili, saj bodo tvegali kolektivno tožbo.

Zakon, o katerem so se poslanci včeraj izrekli v drugem branju, dokončno pa ga bodo potrdili v torek, ne govori le o potrošnikih kot kupcih blaga in storitev. Pravice, ki jih prinaša, so širše: v slovenski pravni red prinaša možnost kolektivnega uveljavljanja denarnih in drugih kompenzacijskih zahtevkov v primeru tipičnih množičnih oškodovanj na področju pravic potrošnikov, pravic vlagateljev, finančnih storitev, varstva konkurence, varstva okolja in kršitev pravic delavcev.

Do zdaj se je proti kršiteljem moral boriti vsak sam. Ker je šlo velikokrat za majhne zahtevke, se večina ni odločila za tožbo. Po novem se bodo ljudje, ki so bili oškodovani na podoben način, lahko povezali in proti kršitelju nastopili skupaj. Ukrepali bodo lahko tudi za nazaj, če oškodovanje še ni zastaralo. Takšni primeri bi lahko bili, na primer, krediti v švicarskih frankih ali pa okoljska nesreča v Kemisu.

JK


Najbolj brano