Kokain ga je spravil za zapahe

Koprsko okrožno sodišče je ndavno Pirančana zaradi približno 150 gramov kokaina, ki so jih policisti našli v njegovem avtu, obsodilo na dve leti in pol zapora. A bo Pirančan, če bo sodba postala pravnomočna, v zaporu še dlje. Ker je bil že pred tem zaradi drugih kaznivih dejanj obsojen na pogojno kazen, mu jo je sodišče preklicalo in izreklo združeno, enotno zaporno kazen, dolgo štiri leta in pet mesecev. Obtoženi je ves čas zanikal očitke tožilstva, njegova odvetnica pa se je na sodbo pritožila.

V nacionalnem forenzičnem laboratoriju so ugotovili, da je 
bilo v vrečki 147,55 grama kokaina.  Foto: Mup
V nacionalnem forenzičnem laboratoriju so ugotovili, da je bilo v vrečki 147,55 grama kokaina.  Foto: Mup

KOPER > Oliver P., doma iz piranske občine, je v priporu že od konca lanskega leta. Takrat sta ga na avtocesti pri Risniku ustavila policista iz enote za nadzor državne meje. Ko je z avtom zapeljal na počivališče in ustavil, pa sta policist in policistka opazila, da je s sovoznikovega sedeža v predal voznikovih vrat spravil polivinilasto vrečko. Ko sta ga med postopkom pozvala, da jima jo izroči, sta ugotovila, da so v njej še trije manjši zavoji, v njih pa bela prašnata snov.

Vrečko sta zasegla, postopek pa so prevzeli koprski kriminalisti. Analiza je pokazala, da je bilo v vrečki skoraj 150 gramov kokaina. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju za takrat 35-letnega Pirančana odredila pripor, tožilstvo pa je nato proti njemu spisalo obtožbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedano drogo.

Že na predobravnavnem naroku je Oliver P. zanikal krivdo. Tudi v svojem zagovoru je očitke tožilstva zavrnil. Sodišče je poskušal prepričati, da so mu drogo podtaknili. Polista iz enote za nadzor državne meje sta ga v bližini počivališča Risnik pri Divači začela ustavljati zaradi prometnih prekrškov oziroma ker naj bi na avtocesti menjaval vozne pasove. Ko se je ustavil, pa sta opazila, da je v predal voznikovih vrat pospravil vrečko, ki je bila prej na sovoznikovem sedežu. Ko sta ga med postopkom pozvala, naj jima izroči vrečko, naj bi to tudi storil. V nacionalnem forenzičnem laboratoriju so potrdili, da je bilo v treh ovitkih, ki so bili v vrečki, 147,55 grama kokaina.

Po končanem dokaznem postopku, med katerim je sodišče zaslišalo tudi policista in policistko, je okrožna državna tožilka sodišču predlagala, da Oliverja P. spozna za krivega in mu za to kaznivo dejanje prisodi dve leti in sedem mesecev zapora, hkrati pa prekliče pogojno obsodbo za nekatera druga kazniva dejanja. Njegova zagovornica Tamara Bandelj je med drugim v zaključni besedi opozorila, da tožilstvu kaznivega dejanja Oliverju P. ni uspelo dokazati, saj na ovitkih ni bilo njegovih prstnih odtisov ne drugih bioloških sledi. Prav tako je oporekala trditvam policistov, saj po njenem mnenju nista mogla videti v notranjost vozila oziroma da je obtoženi skril vrečko v predal. Sodišču je predlagala, da obtoženega oprosti.

Sodišče pa je obtoženega spoznalo za krivega in mu za propadli posel s kokainom prisodilo dve leti in šest mesecev zapora. Preklicalo mu je tudi pogojno obsodbo in mu izreklo štiri leta in pet mesecev enotne zaporne kazni. Do pravnomočnosti sodbe mu je podaljšalo pripor. Odvetnica Tamara Bandelj se je na sodbo že pritožila. Pravi, da med drugim tudi zato, ker okrožno sodišče na glavni obravnavi ni izvedlo vseh dokazov, ki jih je predlagala obramba obtoženega. Sodbo je sodišče, kot še pravi, oprlo na nepopolno ugotovljeno in napačno dejansko stanje. O tem, ali je sodišče presodilo pravilno, bodo odločali še koprski višji sodniki. SP


Najbolj brano