Kmalu sodni epilog v zadevi HKS Soča

Po dveh letih, kolikor traja sojenje Jožefu Janežiču, nekdanjemu direktorju Hranilno-kreditne službe (HKS) Soča, ki je obtožen zlorabe položaja in poslovne goljufije, je postopek zdaj tik pred koncem. Zaključne besede bodo predvidoma na vrsti sredi meseca, sodba pa bo znana nekaj dni zatem.

Odvetnik Boštjan Penko in Jožef Janežič (levo), ki je med postopkom v  spis vložil veliko dokaznega gradiva.   Foto: Leo Caharija
Odvetnik Boštjan Penko in Jožef Janežič (levo), ki je med postopkom v spis vložil veliko dokaznega gradiva.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Že septembra lani se je dokazni postopek zoper Jožefa Janežiča, nekdanjega direktorja propadle HKS Soča, bližal koncu, saj je novogoriško okrožno sodišče v poletnih mesecih prejelo številne premoženjsko-pravne zahtevke oškodovancev, ki so še manjkali v sodnem spisu. A se je kmalu zatem zgodil nepričakovan procesni zaplet. Izgubil se je namreč del dokumentacije družbe Sic Invest, pomembne za razjasnitev te zgodbe, ki jo sodni mlini meljejo že dobrih deset let. Od tedaj si je sodišče prizadevalo najti manjkajoče dokumente in čim prej skleniti dokazni postopek.

Končali dokazni postopek

To je tričlanskemu senatu novogoriškega okrožnega sodišča včeraj tudi uspelo, saj je pregledal še zadnje svežnje listinskih dokazov. Teh se je v času sojenja nabralo kar veliko, saj se je delovna miza senata šibila pod številnimi težkimi fascikli in mapami s tisočerimi listi dokaznega gradiva. V njem so posojilne in najemne pogodbe, izvršbe zoper HKS Soča, Sik Invest in Kam Marketing, ki so jih na okrajna sodišča vložili oškodovanci iz vse Slovenije, pa obvestila dolžnikom o odstopu terjatev, zapisi odlivov HKS Soča v Kam Marketing in druga starejša dokumentacija.

Leta 2004, ko so policisti opravili hišno preiskavo, so v spis vložili tudi zapisnike o zasegu predmetov, o odpiranju zapečatenih predmetov, obračune neplačanih obveznosti, konte kratkoročnih posojil, številne bilance stanj, pa statistične podatke bilance uspeha, izkaz uporabe dobička in saniranja izgube ter številne druge dokumente. Med drugim je v dokaznem gradivu tudi stečajni spis HKS Soča, ki obsega več kot 6000 strani, ter Sik Invest.

Sodba še februarja letos?

Obtoženi Jožef Janežič že ves čas sojenja, ki traja od pomladi 2013, poudarja, da je za stečaj HKS Soča kriva Banka Slovenije, ki naj bi v tem primeru delovala pristransko in zlonamerno. Krivdo po obtožbi odločno zavrača. V obtožnici mu tožilstvo očita, da naj bi svoje varčevalce oškodoval za približno pet milijonov evrov.

Za odločitev sodišča o obtožbah zoper Janežiča bo ključno prav zajetno dokazno gradivo v sodnem spisu in ugotovitve izvedencev ekonomske stroke. Predsednik senata Goran Klavora je zaključne besede napovedal za sredino februarja. Glede na obsežnost in kompleksnost postopka je pričakovati daljše zaključne besede tako višje državne tožilke Damijane Bandelj kot obtoženčevega zagovornika Boštjana Penka.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano