Kmalu se je vrnil za zapahe

Na koprsko okrožno sodišče so sredi prejšnjega tedna iz pripora pravosodni policisti pripeljali Jozsefa K., ki naj bi po obtožbi poleti iz hiše na Rozmanovi ulici ukradel več zlatega nakita in drugih predmetov. Vlomil naj bi tudi v hišo v Ankaranu, od koder ga je lastnica pravočasno pregnala. Dva dni zatem naj bi vlomil tudi v skladišče Tomosa v Kopru in si pripravil več testnih motorjev in drugih delov, a ga je očitno zmotil varnostnik. Nekaj dni zatem pa so ga izdale ukradene registrske tablice.

Vlomilec je iz hiše na Rozmanovi ulici v Kopru odnesel za več 
kot 10.000 evrov zlatnine (fotografija je simbolična).
Vlomilec je iz hiše na Rozmanovi ulici v Kopru odnesel za več kot 10.000 evrov zlatnine (fotografija je simbolična).  

KOPER > Jozsef K., 57-letni madžarski državljan, po poklicu livar, je pred okrožno sodnico Meri Mikac povedal, da ni storil kaznivih dejanj, ki mu jih očita tožilstvo. Po obtožbi naj bi zagrešil nadaljevano kaznivo dejanje velike tatvine. Sredi lanskega julija naj bi vlomil v hišo na Rozmanovi ulici v Kopru in ukradel več zlatega nakita, ročnih ur in sončnih očal. Mesec dni kasneje je splezal skozi odprto okno hiše na Cahovi ulici v Ankaranu, pri čemer ga je zalotila lastnica.

Dva dni zatem je vstopil v Tomosove prostore razvojnega centra in odnesel več testnih motorjev, vilic motorjev, iz sosednjega objekta pa tri elektromotorje in druge rezervne dele. Plen naj bi bil vreden 5000 evrov, a je vse skupaj pustil na vozičku ob ograji in na dvorišču. Policisti so ga prijeli konec julija lani, saj so na njegovem avtomobilu našli registrske tablice, ki so pred tem izginile z roverja, parkiranega na Vojkovem nabrežju v Kopru.

V avtu vlomilsko orodje

Josef K. je povedal, da je bil že obsojen - iz zapora so ga izpustili približno dva tedna pred vlomom na Rozmanovi ulici. Sodnici je povedal, da je iskal redno zaposlitev, zbiral je sekundarne surovine in opravljal razna dopolnilna dela. Glede ukradenih registrskih tablic je povedal, da ju je vzel iz zapuščenega vozila, ker ju je potreboval za svoje vozilo. V njegovem avtu so takrat policisti našli montirno železo (pajser po domače) izvijača in klešče. Na vprašanje tožilke, za kaj je imel to orodje, je odvrnil, da ga je potreboval pri delu. “V avtu sem imel tudi drugo orodje,” je še dodal, a to očitno policistov ni zanimalo. Na vprašanje, ali ve, kje sta Rozmanova ulica v Kopru in Cahova ulica v Ankaranu, je dejal, da tega ne ve. Zatrdil je še, da ne ve, kje je Tomos.

Na postelji našla prazne škatlice

Sodnica je zaslišala tudi lastnico ukradenega nakita. Ko se je tistega junijskega dne popoldne vrnila domov, najprej ni opazila nič nenavadnega, potem pa je videla, da so vrata na teraso na stežaj odprta. Mislila je, da se je mož že vrnil domov in da je nato za kratek čas spet nekam odšel. Poklicala ga je in ugotovila, da moža še ni bilo domov. V spalnici pa jo je čakala potrditev, da je bil v hiši tat ... “Na postelji so bile stresene škatlice in skrinjice, v katerih sem imela nakit,” je dejala Koprčanka. Podoben prizor jo je pričakal v hčerini sobi. Šla je iz hiše in poklicala na številko 113. Takrat je videla, da okno kopalnice visi, zato je sklepala, da je tat splezal na nadstrešek in potem skozi okno v kopalnico.

“Raje bi te predmete dobila nazaj,” je dejala žrtev vlomilca. V tem postopku bo uveljavljala premoženjsko pravni zahtevek v višini 10.000 evrov. Nekaj nakita je bilo starega tudi več kot 30 let in je bil spomin na staro mamo.

Tat je plezal v prvo nadstropje

Gospa iz Ankarana se je 12. julija lani ravno odpeljala po vnukinjo, s katero sta nameravali nabirati meliso. Na poti je z avtom srečala čudnega moškega, ki se ji je vtisnil v spomin. Bil je visok, suh, z brado. Čudno se ji je zdelo, ker je bil sredi najbolj vročih dni oblečen v dolga športna oblačila. V vzvratnem ogledalu je opazovala, kam gre. Ker je imela slab občutek, se je z vnukinjo vrnila k hiši. “Videla sem, da v prvo nadstropje pleza slok moški. Prišla je tudi hčerka in poklicala policijo,” je pojasnila. Vlomilec je odšel praznih rok, ko je bežal, pa je polomil ograjo. V stanovanju so nato našli odtis športnega obuvala.

“Ne morem priseči, da je to on,” je v sodni dvorani dejala Ankarančanka, ki je storilca prepoznala po fotografijah, ki so ji jih pokazali policisti. Ko ga je srečala v Ankaranu, je imel črne lase, spete v čop, na sodišču pa je imel v čop spete sive lase. Gospa je še dejala, da je morda takrat nosil lasuljo, bil je nekako “našemljen”.

Ob aretaciji Jozsefa K. so policisti zapisali, da naj bi njegova obuvala sledi pustila na več prizoriščih vlomov. Sojenje se nadaljuje sredi tedna.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano