Klokočovniku in soobtoženim bodo kmalu sodili

Predvidoma do poletja bodo na koprskem okrožnem sodišču začeli soditi nekdanjemu izolskemu županu Tomislavu Klokočovniku, njegovemu bratu Georgu, gradbincu Martinu Đerđaju in računovodji Henriku Stanjku. Z ugovorom zoper obtožbo se je nekdanji župan uspel izogniti sojenju zaradi pranja denarja, ostajajo pa obtožbe zaradi zlorabe uradnega položaja, podkupovanja in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Obtožba proti Tomislavu Klokočovniku je postala pravnomočna.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Obtožba proti Tomislavu Klokočovniku je postala pravnomočna.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Obtožnica proti nekdanjemu izolskemu županu Tomislavu Klokočovniku in trem soobtoženim je zdaj pravnomočna, kar pomeni, da se bo proti četverici kmalu začelo sojenje. Obtožnici so po vložitvi konec lanskega avgusta obtoženi ugovarjali, po naših podatkih pa je z ugovorom delno uspel le Klokočovnik. Sodišče je uspel prepričati, da je bilo 36.000 evrov, ki jih je odštel za avto, njegovih, in torej ni izviralo iz domnevne podkupnine Martina Đerđaja. Sodišče mu tako ne bo sodilo zaradi pranja denarja, obtožbe zaradi drugih dejanj pa ostajajo.

Zgodba, ki bo vse štiri pripeljala na sodišče, se je začela pred petimi leti, ko naj bi Georg Klokočovnik pri svojem bratu županu posredoval, da je Đerđajevo podjetje Marvas nezakonito dobilo pet občinskih poslov v vrednosti več kot 284.000 evrov. Ob tem naj bi v neznano poniknilo najmanj 70.000 evrov, v zahvalo naj bi podjetje Marvas obnovilo hišo žene Georga Klokočovnika v Srgaših in kopalnico njunega stanovanja v Izoli, Đerđaj pa naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil še dobrih 30.000 evrov podkupnine. Henrik Stanjko naj bi pri celotni zgodbi pomagal tako, da naj bi občini izstavljal za približno 70.000 evrov ponarejenih računov fiktivnih podizvajalcev podjetja Marvas.

Po ovadbi kriminalistov in končani sodni preiskavi je tožilstvo zoper vse štiri vložilo obtožbo, in sicer zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, pranja denarja, podkupovanja, nedovoljenega dajanja daril in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Tožilstvo je uspelo tudi blokirati premoženje osumljenih, in sicer obnovljeno hišo v Srgaših in stanovanje v Izoli ter tri avte, mercedes Georga Klokočovnika in jeep wrangler ter 40 let stari jaguar Klokočovnika. Po naših podatkih je Tomislav Klokočovnik z ugovorom na obtožbo uspel rešiti svoja dva avta, vse ostalo pa ostaja blokirano.

Kdaj se bo začelo sojenje, ni znano, po vsej verjetnosti pa kmalu. Klokočovnik je v prvem odzivu na obtožbo dejal, da je šokiran in da bi bilo zelo čudno, če si s svojo župansko plačo, plačo v kliničnem centru in plačilom za operacije v tujini ne bi uspel prihraniti 36.000 evrov za avto. O domnevnem oškodovanju občinske blagajne za 70.000 evrov pa je povedal, da gre za napihnjen balon.DC


Najbolj brano