Klinarju zaradi luči pogojna kazen

Raf Klinar je kriv, je včeraj popoldne razglasila okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič. Zaradi zlorabe uradnega položaja ga je obsodila na sedem mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo. Sodba še ni pravnomočna, saj je Klinarjev odvetnik Branko Gvozdić že napovedal pritožbo.

Na koprskem sodišču so nekdanjega predstojnika urada za gospodarske javne službe Rafa Klinarja obsodili na pogojno kazen Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na koprskem sodišču so nekdanjega predstojnika urada za gospodarske javne službe Rafa Klinarja obsodili na pogojno kazen Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Raf Klinar, ki je bil do nedavna predstojnik urada za gospodarske javne službe na koprski mestni občini, je včeraj znova zatrdil, da ni kriv. “Ravnal sem transparentno, po pravilih in v skladu z zakonom, brez dogovarjanja,” je v zaključni besedi poskušal prepričati mariborsko sodnico Danilo Dobčnik Šošterič. Zatrdil je, da je šlo v tej zgodbi za vnaprej pripravljen konstrukt.

Tožilstvo mu v obtožbi očita, da je leta 2009 pri oddaji del za dekorativno osvetlitev Tomšičeve ulice zlorabil svoj položaj, svoji podrejeni pa naj bi med drugim naročil, naj izvede fiktiven postopek za oddajo javnega naročila. Po obtožbi so lučke v Tomšičevi ulici gorele, še preden je občina za izvajalca izbrala podjetje Elektroinvest, ki ga je takrat vodil Aleš Rihter.

Soobtoženi je priznal

Njemu je tožilstvo očitalo pomoč pri tem kaznivem dejanju. Krivdo je priznal in s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Sodišče ga je zato že lani obsodilo na pogojno kazen - na šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.

Rihter je na sodišču večkrat povedal, da so mu na Primorju, ki je v Tomšičevi ulici opravljalo rekonstrukcijo, naročili naj pripravi ponudbo za dekorativne luči. Pogovarjali so se, da bodo dela plačali v okviru dodatnih del, a iz tega ni bilo nič. Zato je Rihter odšel na občino, kjer naj bi se pogovarjal s Klinarjem, kar pa je ta zanikal.

Kriminalisti so na posel postali pozorni, ko so preiskovali domnevno sporen posel z ulično razsvetljavo na Ukmarjevem trgu. Preiskali so tudi Rihterjev računalnik in našli več obremenilnih dokumentov. Med drugim so našli popis del, ki naj bi ga poslal Klinarju, pa dopisovanje s še dvema podjetjema, ki naj bi sodelovala pri fiktivnem zbiranju javnih ponudb. Imena podjetij je Rihter poslal Klinarju, ta pa naj bi jih posredoval podrejeni, ki jih je nato povabila k sodelovanju.

Sodišče je včeraj zaslišalo še dve priči obrambe, nato pa končalo dokazni postopek. Državna tožilka Tamara Pahor je vztrajala pri obtožbi. Poudarila je, da je bilo na sojenju dokazano, da so bila dela v Tomšičevi ulici (namestitev dekorativnih luči) opravljena pred podpisom pogodbe z izvajalcem. Postopek zbiranja ponudb so po njenem prepričanju na občini izpeljali le zato, da bi pokrili, kar je bilo že izvedeno. Tako naj bi Klinar kršil zakon o javnem naročanju in podjetju Elektroinvest pridobil tako premoženjsko kot nepremoženjsko korist, saj je Rihter za Elektroinvest pridobil posel, vreden nekaj več kot 25.000 evrov. Sodišču je predlagala, da Klinarja obsodi na leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo.

Obramba je predlagala oprostilno sodbo

Odvetnika Branko Gvozdić in Gorazd Gabrič pa sta poskušala sodnico prepričati, da za Klinarja pride v poštev le oprostilna sodba. Odvetnik Gvozdić je poudaril, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov iz obtožbe. Klinarjeva obramba je prepričana, da Rihterjevo pričanje ni verodostojno. Kot neverodostojno pa sta označila tudi pričanje občinskega svetnika Viktorja Markežiča, ki je na sporno dogajanje najprej opozoril komisijo za preprečevanje korupcije in prinesel tudi fotografije, ki naj bi dokazovale, da so luči svetile že, ko posel izvajalcu še ni bil oddan.

Klinar, ki je včeraj še enkrat opisal, kaj se je dogajalo, je poudaril, da je bila cena za luči v Tomšičevi ulici za občino ugodna, približno 30 odstotkov nižja od primerljivih.

Sodnica Dobčnik Šošterič pa je presodila, da je Klinar kriv in da je zlorabil svoj uradni položaj. Družbi Elektroinvest je po njeni presoji pridobil le nepremoženjsko korist, torej posel, vreden nekaj več kot 25.000 evrov, ne pa tudi premoženjske koristi, saj je izvedenec ugotovil, da so bile cene materiala v okviru takratnih tržnih vrednosti. Sodnica je v sodbi sledila obtožbi, po kateri so luči v Tomšičevi ulici svetile, še preden je občina za izvajalca izbrala Elektroinvest. V kratki obrazložitvi je pojasnila, da so bili ključni dokumenti, ki so jih kriminalisti našli v Rihterjevem računalniku. Ti so potrjevali tako komunikacijo s Klinarjem kot tudi z dvema podjetjema, ki ju je nato - poleg Elektroinvesta - občinska uslužbenka pozvala, naj pošljeta ponudbo. Na sodišču je sicer zatrdila, da je imena podjetij dobila od vzdrževalcev, a bi šlo v tem primeru za preveliko naključje, je poudarila sodnica.

Klinarju je prisodila pogojno kazen - sedem mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Sodba pa še ni pravnomočna, saj je Klinar z odvetnikom Gvozdićem že napovedal pritožbo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano