Kete: “Nisem kršil konkurenčne klavzule!”

Z zaslišanjem Evgena Keteja in Barbare Birsa se je nadaljevalo sojenje v zadevi TT Okroglica. Sedanja uprava družbe nekdanjima zaposlenima (in Marku Ledineku, ki je trenutno v tujini) očita kršitev konkurenčne klavzule, kar sta Kete in Birsa zanikala. Podrobneje sta spregovorila tudi o izčrpavanju družbe s strani večinskega lastnika, velenjske skupine Fori.

Dolgoletni predsednik uprave TT Okroglica Evgen Kete je 
prepričan, da ni kršil konkurenčne klavzule. Foto: Leo Caharija
Dolgoletni predsednik uprave TT Okroglica Evgen Kete je prepričan, da ni kršil konkurenčne klavzule. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Pogodba o zaposlitvi v družbi TT Okroglica je vsebovala tudi konkurenčno klavzulo, ki pa časovno ni bila opredeljena. Po mojem je veljala do prekinitve individualne pogodbe,” je pred dnevi med zaslišanjem povedal prvoobtoženi, nekdanji prvi mož družbe TT Okroglica Evgen Kete.

Povedal je tudi, da je bil v družbi TT Okroglica zaposlen 25 let in zanikal obtožbe, da bi še v času, ko je bil predsednik uprave, skušal z nekaterimi sodelavci preusmeriti posle na druge družbe.

“Tovarno smo z dna pripeljali na svetovni zemljevid. TT Okroglica je imela v letu 2011 22,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj milijon evrov čistega dobička pred obdavčitvijo. V letu 2012 pa celih 25,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar pomeni 10-kratno povečanje prihodkov glede na leto 1994, ko sem postal direktor,” je še pojasnil Kete, ki je družbo zapustil julija 2012 zaradi nestrinjanja z izčrpavanjem družbe.

TT Okroglica žrtev izčrpavanja

Kot je še povedal, je z večinskim lastnikom in predsednikom nadzornega sveta Milanom Forštnerjem od leta 2003 do leta 2011 zelo dobro sodeloval. V tem letu pa so se začele prošnje za nakazila oziroma odlive denarja iz TT Okroglice na druge družbe v Skupini Fori, ki po njegovem mnenju niso imeli nobene zveze z dejavnostjo TT Okroglica.

“Na eni strani smo beležili rekordne rezultate, po drugi pa je zato, ker je bil denar redno posredovan različnim družbam skupine Fori, prišlo do situacije, da nismo imeli za material,” je še pojasnil Kete, ki se je oktobra leta 2012 zaposlil v družbi Ekstel. Ta se ukvarja s proizvodnjo trakov za kable, Kete pa je danes njen direktor.

“Očitek, da je družba Ekstel kopirala tehnične specifikacije izdelkov iz kabelskega programa družbe TT Okroglica absolutno zanikam. Naše tehnične specifikacije so nastale pri nas, na podlagi zahtev in potreb kupcev. Jasno je, da so določene tehnične specifikacije primerljive ali v delih celo enake. Podobne so tudi pri naših drugih konkurentih,” je še povedal Kete.

Birsa tako kot Kete

Tudi tretjeobtožena Barbara Birsa, ki je bila v družbi TT Okroglica vodja financ in računovodstva, danes pa podobno vlogo opravlja v družbi Ekstel, je prepričana, da ni z ničemer kršila konkurenčne klavzule. V zvezi s finančnim izčrpavanjem družbe pa je pritegnila Keteju. “Večja kot je bila kriza družb iz skupine Fori, bolj se je stopnjevalo izčrpavanje,” je povedala.

Pravdanje se bo nadaljevalo 4. septembra, ko bodo zaslišali tudi drugoobtoženega Marka Ledineka, ki je bil v Ketejevi vodilni skupini zadolžen za komercialo, po potrebi pa tudi morebitne druge priče.NACE NOVAK


Najbolj brano