Ker je pomagal v združbi, dve leti zapora

“Sloveniji, tožilcem in vsem se opravičujem za svojo napako. Prosim za čim krajšo kazen, da grem čim prej na svobodo, rad bi začel delati in preživljati družino,” je pred izrekom sodbe dejal 40-letni Naim Nrecaj, državljan Kosova. Tožilstvo mu je očitalo, da je sodeloval v združbi, ki je s Kosova v evropske države tihotapila večje količine heroina in konoplje. Nrecaj je bil v Avstriji že obsojen, v ponedeljek pa mu je sodišče prisodilo dve leti zapora in tisoč evrov denarne kazni.

Naim Nrecaj je priskrbel avto za prevoz heroina in angažiral kurirja, ki so ju nato prijeli v Švici. Foto: Pu Koper
Naim Nrecaj je priskrbel avto za prevoz heroina in angažiral kurirja, ki so ju nato prijeli v Švici. Foto: Pu Koper

KOPER > Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva je 40-letni Naim Nrecaj, državljan Kosova, ki z družino živi v Ljubljani, sodeloval v kriminalni združbi, ki je lani s Kosova v Slovenijo, nato pa še v Avstrijo, Nemčijo in Švico tihotapila večje količine konoplje in heroina. Združbo je po obtožbi vodil 38-letni Arsim Ahmetaj s Kosova, ki je zadnja leta živel na Vrhniki, njegova desna roka pa naj bi bil 44-letni Izet Zmajli, prav tako državljan Kosova, ki si je stanovanje našel na Vrhniki. Z združbo je poleg trojice v različnih vlogah sodelovalo še najmanj sedem ljudi, proti katerim je specializirano tožilstvo vložilo obtožbo. Sodni postopek se je začel v začetku leta, a je krivdo priznal le Ahmetaj. Senat ga je sredi marca obsodil na sedem let in pol zapora ter na 24.000 evrov denarne kazni. Vsi ostali, tudi Zmajli, pa vztrajajo, da niso krivi.

Za kurirja s heroinom priskrbel avto

Naima Nrecaja so februarja lani prijeli v Avstriji, ko je v osebnem avtomobilu kia carnival ljubljanske registracije prevažal osem kilogramov konoplje Po obtožbi naj bi drogo s Kosova pripeljal hrvaški državljan Zlatko Savić in jo na Vrhniki izročil Ahmetaju in Zmajliju, ta pa sta nato drogo predala Nrecaju. V Avstriji so ga obsodili na 19 mesecev zapora. Po letu dni pa so ga pogojno izpustili, tako da je nekaj mesecev že doma.

A se na vabila sodišča ni odzival, zato je predobravnavni narok pričakal v hišnem priporu. Po obtožbi specializiranega tožilstva je Nrecaj januarja lani priskrbel opel corso, v katero so nato skrili 1,6 kilograma heroina. Angažiral je kurirja, Fazlija Elshanija in Atina Mustavo, ki so ju nato z drogo zalotili v Švici.

Nrecaj je na predobravnavnem naroku pred časom priznal krivdo. Tožilstvo je predlagalo dve leti in šest mesecev zapora in tisoč evrov denarne kazni. Na naroku za izrek kazenske sankcije je Nrecaj povedal, da v Sloveniji živi že od leta 1997, da ima pet otrok, najmlajša hčerka je stara komaj leto dni, najstarejša pa je najstnica.

Čas bo pokazal, če je bil iskren

“Sloveniji, tožilcem in vsem se opravičujem za napako, prosim za čim krajšo kazen, da grem čim prej na svobodo, rad bi začel delati in preživljati družino,” je Nrecaj obžaloval svoje dejanje. Harij Furlan, vodja specializiranega tožilstva, je v zaključnih besedah vztrajal pri obtožbi in predlagal sodišču, da Nrecaja obsodi na dve leti in šest mesecev zapora. V predlogu je tožilstvo kot olajševalno okoliščino upoštevalo obžalovanje in priznanje, s katerim je obtoženi prispeval k skrajšanju postopka. “Koliko je to iskreno, bo pokazal čas. Tožilstvo upa, da je iskren, sicer bo šlo to predvsem njemu v škodo,” je poudaril Furlan. Ni pa mogel spregledati obtoženčeve predkaznovanosti in dejstva, da gre za hudo kaznivo dejanje.

V ponedeljek se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje obtoženim članom združbe. Doslej so poslušali predvsem številne prisluhe pogovorom. Specializirano tožilstvo je že po začetku sojenja obtožbo vložilo še zoper trojico, ki je bilar nekaj časa nedosegljiva. Nrecaj je krivdo torej priznal, prvega od dodatne trojice pa so na predobravnavni narok iz pripora pripeljali 39-letnega Šempetrca Iztoka Komparo, ki so ga januarja na podlagi mednarodne tiralice prijeli v Banjaluki. Krivdo po obtožbi je zanikal, njegov odvetnik pa je predlagal izločitev več dokazov, tako da se soobtoženim še ni pridružil na zatožni klopi. Krivde ni priznal niti 28-letni Driton Bajraktari, državljan Kosova, ki pa bo verjetno že drugi teden sedel na zatožno klop s soobtoženimi. Z mednarodno tiralico še iščejo Daliborja Ridjošića, na Hrvaškem pa so že pred časom prijeli Zlatka Savića, ki naj bi prav tako sodelovala z združbo.

Zagovornica Neli Gorogranc pa je sodnici Orjani Trunkl predlagala, da Nrecaju prisodi nižjo kazen, kot je predlagal tožilec, omogoči alternativno prestajanje kazni ter obročno odplačevanje denarne kazni. Hkrati pa naj obtoženega oprosti plačila sodnih stroškov. Sodnica je njenemu predlogu sledila. Nrecaju je prisodila dve leti zapora, denarno kazen pa bo lahko plačal v dvajsetih obrokih, oprostila ga je tudi plačila sodnih stroškov. Podaljšala pa je tudi hišni pripor, v katerem je zaradi begosumnosti od začetka marca. Sodnica Trunklova je pojasnila, da je pri odmeri kazni upoštevala olajševalne okoliščine, predvsem to, da mora obtoženi skrbeti za pet mladoletnih otrok.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano