Kdo je zažgal vozičke?

Potem ko so koprski gasilci pogasili 40 uničenih nakupovalnih vozičkov, so se včeraj dopoldne lotili dela kriminalisti in kriminalistični tehniki, da bi ugotovili vzrok in morebitne krivce za velik požar v garaži Mercatorjevega hipermarketa v Kopru. Zagorelo je v prvem nadstropju, ogenj in dim pa sta poškodovala tudi velik del garaže. Parkirana vozila niso bila v nevarnosti.

Nad centrom se je vil gost dim. Foto: {Your Name}
Nad centrom se je vil gost dim. Foto: {Your Name}

KOPER > V prvem nadstropju garažne hiše Mercatorjevega hipermarketa v Kopru je zagorelo včeraj nekaj minut po deseti uri dopoldne. Iz prostora, kjer so shranjeni plastični nakupovalni vozički in v katerega vodijo stopnice iz pritličja, se je začel širiti dim, zato so očividci hitro poklicali na pomoč. V nekaj minutah je bila na kraju številčna ekipa koprske gasilske brigade, za njimi pa so jim priskočili na pomoč še gasilci društev Pobegi-Čežarji in Babiči.

Dobre pol ure pred požarom v Kopru je v Liminjanu zagorel tudi avto. Gasilci koprske gasilske brigade in sečoveljskega društva so požar v predelu motorja hitro omejili in pogasili.

Gasilci večjih težav z gašenjem niso imeli, le zaradi nizkih stropov garažne hiše vanjo niso mogli s tovornjaki, zato so se pripeljali po poti med garažo in vhodom v hipermarket. Gasilci so medtem po stopnicah stekli v prvo nadstropje, naravnost v žarišče požara, in ga skušali najprej pogasiti z gasilniki, nato pa so ga dokončno pogasili še z vodo iz cevi. Zaradi goreče plastike se je med požarom sproščal gost črn dim, zato so morali gasilci delati z dihalnimi aparati. Požar so kmalu pogasili, vendar je ogenj uničil vseh 40 nakupovalnih vozičkov in poškodoval stene prostora, preskočil pa je tudi na električno omarico in poškodoval električno napeljavo garaže. Parkirana vozila niso bila v neposredni nevarnosti, saj je prostor z vseh strani obdan z betonskimi stenami, ki so preprečile, da bi se plameni širili v okolico. Gasilci so takoj ob prihodu evakuirali tudi vse ljudi iz garažne hiše.

Temperatura, plameni in dim so uničili notranjo stran sten približno 80 kvadratnih metrov velikega prostora ter zadimili velik del garaže. Potem ko so gasilci pospravili cevi, so se dela lotili kriminalisti in kriminalistični tehniki, saj je malo verjetno, da bi se vozički vneli zaradi iskre električne napeljave ali kakšnega drugega naključnega vzroka. Če bodo odkrili krivce, jim grozi ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti ali uničenja tuje stvari. Škoda, ki je nastala, je nedvomno velika, vendar je včeraj še niso mogli oceniti.

DC


Najbolj brano