Kdo je vključil sporni parceli?

Na sojenju Urošu Brataševcu zaradi poslovne goljufije postaja glavno vprašanje, kdo je v cenitev in prodajo kompleksa parcel v Izoli vključil tudi parceli, ki ju je že kupilo podjetje Technol. Skupaj z drugimi parcelami je sporni parceli za južno OMV-jevo črpalko v Izoli potem kupil še Hypo leasing, zaradi dvakrat plačane kupnine pa tožilstvo Brataševcu očita poslovno goljufijo.

Obetajoči načrti za gradnjo novega stanovanjskega in zabaviščnega centra v Izoli so se končali v predalih slabe banke.
Obetajoči načrti za gradnjo novega stanovanjskega in zabaviščnega centra v Izoli so se končali v predalih slabe banke. 

KOPER > “Ne, nisem preverjal parcel. Zakaj bi jih pa preverjal? Jaz sem samo ocenil, kar so mi naročili. Menda ja vedo, za kaj naročajo cenitev?” je na vprašanje sodnice Tatjane Pavlovec, ali je preverjal, katere parcele ocenjuje, odgovoril cenilec Tomaž Simrajh iz Ljubljane. Simrajh je leta 2008 namreč opravljal cenitev 13.000 kvadratnih metrov velikega kompleksa v Izoli, kjer je nameravalo koprsko podjetje Coagens zgraditi poslovno zabaviščni center.

Uroš Brataševec ne zanika, da je podjetje Coagens, ki je danes v stečaju, parceli prodalo dvakrat, vendar trdi, da se je to zgodilo po pomoti. Njegov zagovor je potrdil tudi njegov oče Vid Brataševec, ki se je leta 2001 dogovoril z lastnikom Technola Nevijem Baruco za prodajo parcel. “Kazenska ovadba je bila zame šok. Če bi to primerjali z uporabnino, še tega ne bi bilo dovolj,” je povedal na zadnji obravnavi. Podjetje Technol je za dve parceli v izmeri slabih 800 kvadratnih metrov družbi Coagens plačal 116.570 evrov. Formalni lastnik parcel je danes Hypo leasing.

Na podlagi projekta je Coagens od Hypo leasinga dobil posojilo, v zameno pa je Hypo leasingu prodal parcele, na katerih bi projekt zrasel. Med številnimi parcelami sta bili tudi parceli številka 2555 in 2556 v izmeri slabih 800 kvadratnih metrov (in ne 13.000, kot smo v prejšnjem članku pomotoma zapisali), ki jih je podjetje Coagens že sedem let prej sklenilo prodati izolski družbi Technol. Ta je kupnino plačevala v obrokih, poleti 2008 pa sta se vodilna obeh podjetij dogovorila, da bo kupnina poravnana do konca novembra. Mesec dni pred iztekom roka pa je Coagens parceli prodal Hypo leasingu.

Predlagali so rešitve

Cenilec Simrajh je na sodišču povedal, da je ocenil celoten zemljiškoknjižni vložek, kot so mu naročili. “Kdo vam je to naročil?” ga je vprašala sodnica. Simrajh se tega natančno ni spomnil, dopustil je možnost, da je to storila Hypo banka ali pa Coagens. Na teren je šel sam, je pa zagotovil, da je en izvod cenitve zagotovo izročil družbi Coagens.

Direktor koprske Hypo banke Denis Rusjan, ki je bil leta 2008 direktor koprskega Hypo leasinga, je povedal, da ga je nekaj mesecev po sklenitvi posla poklical direktor Coagensa Uroš Brataševec in mu povedal, da je prišlo do napake na nekaj parcelah. “Te parcele naj bi pomotoma plačala družba Technol,” je povedal. “Zakaj pomotoma?” ga je vprašala sodnica. “Ker smo jih že mi plačali,” je odgovoril in povedal, da je Brataševcu predlagal vračilo dela kupnine za te parcele ali pa, da Brataševčeva družba Izolska vrata parcele odkupi od Hypo leasinga. Zadeva je še danes nerešena.

Če bi vedeli, ne bi kupili

“Enkrat sem bil na ogledu z Brataševcem. Pokazal mi je, kaj je predmet prodaje,” je zatrdil Rusjan in dodal, da mu je Brataševec prinesel seznam parcel, ki jih je nameraval prodati. “Za Technol nismo vedeli,” je zagotovil. Na vprašanje, kaj se je zgodilo s celotnim projektom, je odgovoril, da ga je prevzela slaba banka, ker Izolska vrata niso plačevala svojih obveznosti.

Na izrecno vprašanje, s kom si je ogledal parcele, je odgovoril, da ni več prepričan, če z obtoženim Brataševcem. V preiskavi pa je tako kot na sojenju zatrdil, da prav z njim. Ker je premišljeval s kom je bil, ga je sodnica vprašala, ali je običajno, da za nekaj milijonsko naložbo ne gre na ogled skupaj s stranko. Odgovoril je, da je to povsem običajno in da niti ne gredo na vse oglede. “Če bi vedeli za to, mi teh parcel ne bi kupili,” je povedal Rusjan. Brataševec je zatrdil, da na ogledu ni bil, ampak da sta se o projektu pogovarjala v pisarni. Sojenje se bo nadaljevalo konec januarja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano