Kdo je ustrelil medveda?

Ajdovski policisti še ugotavljajo, kdo je pred dnevi med Gočami in Trebižani ustrelil približno tri leta starega medveda. Kadaver so odpeljali na veterinarsko fakulteto, kjer bodo opravili preiskave.

V bližini lovske preže med vasema Goče in Trebižani so našli 
kadaver tri leta starega medveda.  Foto: Silva Križman
V bližini lovske preže med vasema Goče in Trebižani so našli kadaver tri leta starega medveda.  Foto: Silva Križman

AJDOVŠČINA > V bližini lovske preže, na krmni njivi med vasema Goče in Trebižani, je v torek zvečer lastnik parcele naletel na žalosten prizor. Nekaj deset metrov od preže je ležal kadaver medveda. Lovci iz lovske družine Brje-Erzelj so o tem takoj obvestili ajdovske policiste, ki so nato s predstavniki zavoda za gozdove opravili ogled.

Pod streli neznanca je že nekaj dni pred odkritjem poginil približno tri leta star medved, težak okoli 130 kilogramov. Krivolovec je medveda in sledi pokril s koruzno slamo. Kadaver medveda so odpeljali na veterinarski inštitut, kjer bodo opravili obdukcijo. Martin Jejčič, predsednik lovske družine Brje-Erzelj, nam je povedal, da sumijo, kdo bi lahko ustrelil medveda. V četrtek, 12. novembra, so ob 18.37 slišali strel in v bližini opazili avto. Sumijo celo, da gre za enega od njihovih članov.

“To je velika sramota in gospodarska škoda za naše društvo,” je ogorčen. Pred približno desetimi leti so na njihovem območju že imeli podoben primer. V ponedeljek bodo verjetno že znani rezultati preiskave na veterinarskem inštitutu. Ko bodo našli kroglo, bodo morda tudi bliže storilcu. Kroglo bodo poslali na balistične preiskave v forenzični laboratorij.

Lovska družina Brje-Erzelj je pred kakšnim mesecem na zavod za gozdove poslala prošnjo za izredni odstrel medveda, o kateri pa še niso odločili. V zadnjem času so krajani v okolici vasi pogosto videvali medveda, zato tudi sprehodi niso bili več brezskrbni. Zaskrbljeni so bili tudi čebelarji, saj jim je medved uničil več panjev. Krajani so zbirali podpise za odstrel, zato so lovci tudi oddali prošnjo za odstrel, a hkrati opozarjajo, da takšno ravnanje, kot si ga je privoščil krivolovec, ni sprejemljivo.

Policisti so o najdbi kadavra obvestili tudi državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika novogoriškega sodišča, nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil, da bi pojasnili vse okoliščine tega primera. Gre za kaznivo dejanje nezakonitega lova, po kazenskem zakoniku je za to kaznivo dejanje predpisana denarna ali zaporna kazen. Glede na okoliščine lahko sodišče za to kaznivo dejanje krivolovcu prisodi od pol leta do dveh let zapora.

V Sodražici, pri Ribnici na Dolenjskem, pa se je medved (pravzaprav medvedka) znašel v drugačni vlogi. V četrtek popoldne je medvedka napadla 11-letnega otroka, ki se je s kolesom peljal po poljski poti domov. Z medvedko sta bila tudi mladička. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da je otrok utrpel manjše poškodbe. Starešina lovske družine Sodražica Franc Lušin je za STA pojasnil, da je otrok najverjetneje zapeljal med mladička in medvedko, zato ga je ta v samoobrambi napadla. Dogodek se je zgodil blizu prve hiše.

Napad se je zgodil že v temi, ko medvedi prehajajo iz gozda na pašo. Lovci bodo zdaj opazovali medvedjo družino in če bi se takšni dogodki ponavljali, bi jo bodo morali preseliti. Glede na ohladitve in čas zimskega spanja medvedov pa to najbrž ne bo potrebno.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano