Kdo je unovčil 10.000 frankov?

Ker je bil zaslišan v preiskavi, ugovarjal obtožnici in si je pri nas izbral odvetnika, je koprska okrožna sodnica pred dnevi začela soditi 54-letnemu Italijanu, kljub temu, da ni prišel na sodišče. Domnevni DJ in igralec biljarda iz okolice Trevisa naj bi pred 13 leti v izolski A banki unovčil deset ponarejenih čekov v vrednosti 10.000 francoskih frankov.

 V izolski poslovalnici A banke je pred 13 leti prišlo do 10.000 frankov težke goljufije Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V izolski poslovalnici A banke je pred 13 leti prišlo do 10.000 frankov težke goljufije Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Sredi oktobra leta 2001 je v izolsko poslovalnico A banke vstopil gospod, ki je govoril italijansko, in uslužbenko prosil, če mu lahko izplača vrednost približno 40 potovalnih čekov. Čeke je prinesel s seboj in ji jih izročil, vendar pa je uslužbenka zaradi poslovnega tveganja sprejela le deset čekov in mu izplačala skupno vrednost 10.000 francoskih frankov. Ob tem je gospoda prosila tudi za potni list in ga fotokopirala.

Tožilstvo ne verjame

Kot se je kmalu izkazalo, so bili potovalni čeki, ki naj bi jih izdala banka BNP Paribas iz Pariza, ponarejeni. Iz banke so o dogodku obvestili policiste, ti pa so iz fotokopiranega potnega lista razbrali, da je dejanje storil danes 54-letni Claudio S. iz okolice Trevisa. Tožilstvo je zahtevalo preiskavo, koprsko sodišče pa je zaprosilo za pomoč italijanske kolege v njegovem domačem kraju.

Pred sodnikom v Italiji je obtoženi pojasnil, da je leta 2001 pogosto prihajal v Slovenijo in na Hrvaško, ker naj bi po različnih lokalih vrtel glasbo, pa tudi zato, ker naj bi se redno udeleževal velikih turnirjev biljarda. Ni se spomnil, da bi bil kdaj v Izoli, zatrdil pa je, da je vedno plačeval z gotovino in da ni nikoli uporabljal potovalnih čekov. Prav tako naj ne bi nikoli izgubil dokumentov. Tistega dne, ko naj bi v Izoli ogoljufal banko, naj bi bil doma. Tožilstvo mu ni verjelo in je proti njemu vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja uporabe ponarejenih vrednostnih papirjev.

Posojal potni list?

Pred dnevi je koprska okrožna sodnica Meri Mikac začela predobravnavni narok, vendar pa obtoženega ni bilo. Prišel je le njegov odvetnik Renato Dukić. Sodnica je prebrala potrdilo beneške kvesture, da so mu vabilo osebno vročili, odvetnik pa ni vedel, zakaj njegov klient ni prišel na sojenje. Ker je Claudio S. prek odvetnika Dukića ugovarjal obtožnici, je lahko sodnica štela, da krivde ne priznava in po predobravnavnem naroku začela sojenje brez njegove prisotnosti.

Na prvi obravnavi je zaslišala bančno uslužbenko, ki je pred dobrimi 13 leti sprejela ponarejene čeke in mu izplačala zajeten znesek, ter določila datume naslednjih obravnav. Sodnica bo lahko razsodila o primeru in izdala sodbo, tudi če obtoženega nikoli ne bo v Koper. Sicer pa je njegov odvetnik pojasnil, da je obtoženi povedal, da je z njegovim potnim listom takrat razpolagalo več ljudi in da gre najverjetneje za krajo identitete. Predlagal je tudi, naj sodišče postavi sodnega izvedenca, ki bi preveril, ali so podpisi na ponarejenih čekih res obtoženčevi.

DC


Najbolj brano