Kdo je Borisu Popoviču poslal beli prah?

Tajnica koprskega župana Borisa Popoviča je včeraj dopoldne odprla kuverto, naslovljeno nanj, iz nje pa se je usul bel prah. Sedež občine so zasedli policisti in gasilci, trije uslužbenci in dva policista so se morali po koncu akcije oprhati in preobleči. Podobno se je včeraj dogajalo tudi v uradu predsednika države, vlade, državnega zbora, ministrstvih za delo in finance ter na ljubljanskem magistratu.

Verdijeva ulica je bila večji del včerajšnjega dneva blokirana. Foto: Danijel Cek
Verdijeva ulica je bila večji del včerajšnjega dneva blokirana. Foto: Danijel Cek

KOPER, LJUBLJANA > Vrvež z velike turistične križarke, ki je včeraj dopoldne napolnil Koper, so nekaj minut pred deseto uro preglasile sirene policijskih in gasilskih vozil. Vsi so hiteli v Verdijevo ulico, pred sedež koprske občine.

Kuverta je bila naslovljena na Borisa Popoviča, zato je niso odprli v sprejemni pisarni, ampak so jo odnesli neposredno v urad župana. Tam jo je odprla tajnica, zraven pa sta bila še svetovalec župana in občinska uslužbenka.

V stavbo sta najprej vkorakala dva policista koprske postaje, se povzpela v prvo nadstropje in vstopila v županov urad. Tam sta našla županovo tajnico in dva uradnika, na mizi pa kuverto z belim prahom. Policista sta takoj ukazala evakuacijo vseh zaposlenih na sedežu občine in poklicala na pomoč kolege. Sama pa sta skupaj s tremi uslužbenci ostala v prostoru s kuverto. Župana Borisa Popoviča takrat ni bilo na sedežu občine.

Cesto pred stavbo so v nekaj minutah s svojimi vozili napolnili policisti in gasilci ter se lotili dela. Dva gasilca sta si nadela modra plinotesna skafandra, vstopila v pisarno urada župana in iz ovojnice najprej vzela nekaj sumljive bele prašnate snovi. Opravila sta preliminarni test, ki lahko le potrdi sum, da gre za nevarno snov, ne more pa tega suma ovreči. Nato sta kuverto vstavila v nepredušno zaprto kovinsko vedro in odnesla iz stavbe.

Zunanjost vedra sta nato razkužila in ga predala strokovnjakom inštituta za mikrobiologijo in parazitologijo ljubljanske veterinarske fakultete. Ti so ovojnico s prahom odnesli v Ljubljano in zgodaj popoldne sporočili gasilcem, da prah ni nikakršen nevaren bioagens. Kakšna snov je bila v kuvertah, včeraj nismo uspeli izvedeti.

Nekaj pred 16. uro so z nacionalnega veterinarskega inštituta obvestili gasilce, da snov, ki so jo našli v kuvertah, ni zdravju nevaren bioagens. Čez nekaj minut so vse “pridržane” ljudi izpustili iz karantene.

Medtem pa se je prava drama v Kopru nadaljevala. Gasilca v modrih skafandrih so kolegi v srebrnih kombinezornih dekontaminirali, torej temeljito razkužili in oprali, nato sta skafandra slekla in ju stlačila v posebno posodo.

Občinski uslužbenci, ki so čakali ob stavbi, so obupali, da bi se lahko kmalu vrnili v stavbo in so se razkropili po Kopru. Kot nam je povedala Alenka Plahuta, je delo v sosednji, prav tako občinski stavbi potekalo nemoteno, zato so tudi stranke, ki so prihajale na občino po opravkih, usmerjali tja.

Na ulici so se medtem trije gasilci znova oblekli v srebrne kombinezone in si nadeli dihalne maske. V stavbo so šli namreč zapečatit prostore, v katerih je bila kuverta s sumljivim prahom, hkrati pa so dali navodila dvema policistoma in trem občinarjem, ki so jih pustili v izolaciji.

Tako kot gasilci v skafandrih so se morali namreč tudi oni dekontaminirati. To so storili tako, da so se v toaletnih prostorih občine oprhali, oblačila pa spravili v vreče. V občinsko stavbo so jim zato prinesli druga oblačila. “Če v stavbi ne bi bilo prhe, bi jim jo morali postaviti mi,” pojasnjuje vodja gasilske izmene Boštjan Majcen.

Vodja gasilske intervencije v Ljubljani Gorazd Breskvar je povedal, da v naši prestolnici še niso imeli toliko tovrstnih intervencij hkrati, v Kopru pa je bil to sploh prvi primer.

Policista, županova tajnica, uslužbenka in svetovalec župana so morali nato do zgodnjega popoldneva čakati na rezultate analize, šele nato so lahko zapustili prostore. To so storili potem, ko so nekaj pred 16. uro z inštituta za mikrobiologijo in parazitologijo sporočili, da snov v kuverti ni bila zdravju nevarna.

Podobno kot v Kopru se je včeraj od 8.45 dogajalo tudi na sedmih naslovih v Ljubljani. Podobno kuverto z belim prahom so namreč prejeli še v uradih predsednika države, vlade in državnega zbora, na sedežih ministrstev za finance in delo, na sedežu ljubljanske občine, popoldne pa je kuverto s sumljivim prahom na policijsko postajo Moste prinesel še občan. Dobil jo je namreč po pošti na domač naslov.

Razen snovi iz te kuverte so vse ostale včeraj že pregledali in potrdili, da prah ni nevaren. Za piko na i včerajšnjega razburljivega dne so policisti morali izprazniti tudi stavbo ljubljanske sodne palače, ker naj bi bila v njej podtaknjena bomba.

DANIJEL CEK


Najbolj brano