Kdo je 17 let prikrival spolno zlorabo?

Dekle, ki jo je pri 13 letih spolno zlorabil kriški duhovnik Maks Suard, naj bi tržaški nadškofiji kaznivo dejanje prijavila že pred 17 leti. Nekdo znotraj tržaške nadškofije naj bi po pisanju Il Piccola vsa ta dolga leta omenjeni zločin prikrival. Zakaj se je žrtev odločila za ponovno prijavo pred nekaj dnevi? Ker je izvedela, da je Suard, ki si je v torek sodil sam, učil verouk njeno mlado sorodnico.

Maks Suard je v torek storil samomor Foto: Il Piccolo
Maks Suard je v torek storil samomor Foto: Il Piccolo

TRST > Žrtev, ki ima danes 30 let, naj bi leta 1997 prijavila spolno zlorabo drugemu duhovniku, a se ni nič zgodilo. Tedanji tržaški nadškof je bil Eugenio Ravignani. Maks Suard, ki je bil imenovan za duhovnika decembra 1995, je bil v vseh teh letih trikrat premeščen.

Žrtev je kaznivo dejanje najprej prijavila pred dnevi tržaški nadškofiji, nato pa tudi karabinjerjem.

Preiskavo je prevzela policija, vodi pa jo tožilec Federico Frezza. Suarda bi poleg cerkvenega postopka sicer doletel tudi kazenski.

Suard je bil med svojimi farani zelo priljubljen. V duhovnika je bil posvečen konec leta 1995. Vrsto let je deloval v Borštu na Tržaškem, nato še v Dolini in Mačkoljah, župnijo v Križu pa je vodil od leta 2008. Znan je bil tudi med mladimi, saj je poleg verouka prirejal tudi tabore za mlade iz openske dekanije, v Križu pa oratorij za vaške otroke.

Poleti je za mlade prirejal tudi tabore v Sloveniji, natančneje v Bohinjski Bistrici. Pred cerkvico sv. Roka v Križu, ki je še vedno skrita za zidarskimi odri in za obnovo katere se je Suard vztrajno boril, je večkrat daroval “protestne maše”. Bil je zaveden Slovenec, ki je večkrat opozarjal na kršitev pravic Slovencev.

Več si lahko preberete tu: http://www.primorske.si/Novice/Kronika/Duhovnik-je-pustil-poslovilni-pismi

http://www.primorske.si/Novice/Kronika/Duhovnik-pedofil-storil-samomor

NR


Najbolj brano