Kaznovan, ker je fotografiral Bratuškovo

Ljubljansko okrajno sodišče je danes na pet mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let obsodilo fotoreporterja Janija Božiča zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil, je potrdil njegov odvetnik Radovan Cerjak. Božič je leta 2013 v DZ fotografiral in objavil zasebno sms-sporočilo, namenjeno Alenki Bratušek.

Fotoreporter Jani Božič je leta 2013 v DZ fotografiral in objavil zasebno sms-sporočilo, namenjeno Alenki Bratušek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotoreporter Jani Božič je leta 2013 v DZ fotografiral in objavil zasebno sms-sporočilo, namenjeno Alenki Bratušek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Če Božič v dveh letih ne bo storil kaznivega dejanja, mu torej ne bo treba v zapor, pojasnjuje Cerjak, ki je že napovedal pritožbo.

Na sodbo se je že odzval upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov. "Akreditiran fotoreporter v državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl," so opozorili. Vsebina telefonskega sporočila, ki ga je po navedbah ZNP Božič posnel naključno, je bila po njihovem mnenju ne le v javnem interesu, ampak "prava afera", saj je Bratuškova po njihovih navedbah dobila čestitko za izvolitev 20 minut pred razglasitvijo rezultatov. V ZNP so prepričani, da je z Božičevo obsodbo poteptana ustavna pravica svobode tiska.

Kot je pojasnil, je tožilstvo dokazovalo, da se je Božič zavedal, da ravna protipravno, obramba pa je dokazovala nasprotno. "Rezultat je tak, kot je. A taka odločitev je zame absurdna," je dejal Cerjak.

Po besedah predsednika Društva novinarjev Slovenije Matije Stepišnika je kazensko preganjanje novinarjev s strani politike problematično s stališča varovanja ustavne pravice svobode govora, ustvarja klimo strahu in morebitno samocenzuro. Obsodilna sodba in pogojna zaporna kazen v zadevi Janija Božiča sta zato za demokratično družbo sporni in zaskrbljujoči, Stepišnikove besede navaja spletni Večer. Je pa Stepišnik ob tem opomnil, "da mora novinar, ko poseže v komunikacijsko zasebnost javne osebe, natančno utemeljiti javni interes za objavo".

V svojem zaključnem govoru je analiziral pravila za delo predstavnikov medijev v DZ. "Tam je določeno, da je prepovedano bližnje snemanje gradiv na klopeh oz. v klopi, v tem primeru pa je šlo za posnetek celotne Alenke Bratušek, a danes tehnika pač omogoča, da to približaš," je opozoril Cerjak, ki zato meni, da Božič sploh ni kršil omenjenih pravil.

Kot navaja Reporter na spletni strani, je Božič takrat fotografijo sporočila, ki ga je Bratuškova dobila ob izvolitvi za predsednico vlade, objavil na svojem spletnem portalu Podlupo.net, s čimer naj bi posegel v njeno zasebnost. V DZ so takrat potrdili, da so ovadbo podale pristojne službe DZ.

Razsodbo je sodišče sicer izreklo v Božičevi odsotnosti, saj je ta v Londonu in ni bil dosegljiv.

STA


Najbolj brano