Kat je prijavil kot svežo zelenjavo

Na brniškem letališču so minuli teden znova odkrili prepovedano drogo kat, tokrat pri 25-letnem tujcu z avstrijskimi dokumenti. Za osumljenca, ki je v Slovenijo pripotoval s približno 50 kilogrami te rastline, je preiskovalni sodnik odredil pripor, so sporočil s finančne uprave.

Na brniškem letališču so minuli teden znova odkrili prepovedano drogo kat, tokrat pri 25-letnem tujcu z avstrijskimi dokumenti. Foto: Finančna Uprava Rs
Na brniškem letališču so minuli teden znova odkrili prepovedano drogo kat, tokrat pri 25-letnem tujcu z avstrijskimi dokumenti. Foto: Finančna Uprava Rs

BRNIK > Uslužbenci Finančnega urada Ljubljana so 15. januarja v prtljagi 25-letnega potnika odkrili približno 300 zavitkov rastline s težo približno 50 kilogramov. Ob vstopni carinski kontroli je tujec prijavil svežo zelenjavo v svoji prtljagi in kot dokaz predložil izvozno deklaracijo. Carinski delavci so pregledali kovčke z rentgensko napravo in nato še fizično ter ugotovili, da so bili zavoji sveže rastline kat v dveh kovčkih.

Cariniki so o najdbi obvestili policiste, ki so prevzeli blago in potnika v nadaljnjo obravnavo. Tujec je osumljen kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, ki se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Osumljenca so po zbranih obvestilih s kazensko ovadbo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

To je že drugi primer najdbe droge kat na brniškem letališču v kratkem času. Kriminalisti so že 10. januarja obravnavali 26-letnega Avstrijca, ki je pripotoval iz tujine in je v prtljagi prenašal več kot 170 zavitkov oziroma dobrih 21 kilogramov omenjene rastline. Tudi zanj je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Rastlina kat je zimzeleno drevo, ki raste v vzhodni Afriki in južnem delu Arabskega polotoka, na tem območju ima žvečenje te rastline tisočletno tradicijo. Vsebuje stimulans, podoben amfetaminu, ki naj bi povzročal vznemirjenje, izgubo apetita in evforijo. Svetovna zdravstvena organizacija je kat leta 1980 uvrstila med droge, ki povzročajo zmerno psihično, ne pa tudi telesne odvisnosti.

V nekaterih državah so proizvodnja, prodaja in uživanje te rastline prepovedani. Med njimi je tudi Slovenija, kjer je kat na seznamu prepovedanih drog razvrščen v I. skupino. V tej skupini so po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami rastline in snovi, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.

STA


Najbolj brano