Kanglerja še nekaj časa ne bo na sodišče

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler bi se moral ta teden trikrat zglasiti na okrajnem sodišču v Mariboru, kjer mu sodijo zaradi različnih očitkov. A, kot kaže, bodo vse te obravnave odpadle. Za torkovo in današnjo obravnavo ni dobil vabila na sodišče, za naslednje štiri tedne pa ima zdravniško opravičilo.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler bi se moral ta teden 
trikrat zglasiti na okrajnem sodišču v Mariboru, kjer mu sodijo 
zaradi različnih očitkov. A, kot kaže, bodo vse te obravnave 
odpadle. Foto: STA
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler bi se moral ta teden trikrat zglasiti na okrajnem sodišču v Mariboru, kjer mu sodijo zaradi različnih očitkov. A, kot kaže, bodo vse te obravnave odpadle. Foto: STA

MARIBOR > Na okrajnem sodišču bi se danes moral nadaljevati ponovni sodni postopek zaradi domnevne vpletenosti Kanglerja v sporno dodelitev občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Po novem zadevo vodi nova sodnica Sonja Krajnc, saj se je prejšnji sodnik izločil iz postopka.

Franca Kanglerja na sodišče ni bilo, saj po besedah njegovega zagovornika Marka Bošnjaka ni dobil vabila na današnji narok. Poleg tega ima tudi zdravniško opravičilo psihiatra, ki dokazuje, da naj ne bi bil štiri tedne sposoben za nadaljnje sodne obravnave. Sodnica je zato glavno obravnavo preložila na 17. september.

Ponovno sojenje je potrebno, ker je vrhovno sodišče avgusta lani razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja, s katero je bil ta maja 2013 zaradi zlorabe uradnega položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje obsojen na sedem mesecev zapora. Ponovno sojenje se je začelo konec maja, a je sodnik Boštjan Polegek, ki je vodil že prvotni sodni postopek, predlagal svojo izločitev, ker je imel stik z dokaznim gradivom, ki je bilo zaradi dvoma v nepristranskost preiskovalnega sodnika naknadno izločeno iz sodnega spisa.

Kangler bi se moral že v torek zglasiti na sodišču v nadaljevanju sojenja zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje Astrid Bah, a ga ni bilo, ker mu ni bilo vročeno vabilo s sodišča. Manjkala je tudi Bahova, ki bi morala nastopiti kot priča, ker je na dopustu, zato je bila obravnava preložena na 9. september.

Za četrtek je na okrajnem sodišču razpisana še obravnava v zadevi mariborski radarji, a glede na zdravniško opravičilo Kanglerja najverjetneje znova ne bo na sodišče. V tem primeru ga tožilstvo skupaj z vodjo mariborskega občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilijemom Eisenhutom, direktorjem Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanom Ferkom in Tomažem Vrčkom iz podjetja Iskra Sistemi obtožuje zlorabe položaja pri sklepanju pogodbe za radarje. Vsi štirje obtoženi krivdo zanikajo.

Tožilstvo preganja Kanglerja za vrsto domnevnih kaznivih dejanj, a je zaenkrat primer vedeževalka edini, ki je prispel do izreka sodbe na prvi stopnji. Kangler, ki so ga z županskega položaja decembra 2012 odnesli protesti, vse obtožbe zavrača.

STA


Najbolj brano