Kam je izpuhtel denar?

Da bi poskušali pojasniti domnevni poskus menedžerskega prevzema Iskre Avtoelektrike, so na včerajšnjem nadaljevanju sojenja zaslišali priči, ki ju je predlagalo višje sodišče ob predaji zadeve v ponovno sojenje. Nobena od njiju se ni spomnila, da bi bila kdaj na sestankih članov uprave in lastnikov družbe.

Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z leve) včeraj niso komentirali izjav prič Foto: Leo Caharija
Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z leve) včeraj niso komentirali izjav prič Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Kaj bi znali povedati o morebitnem poskusu menedžerskega prevzema Iskre Avtoelektrike in delovanja v tej smeri?” je predsednik tričlanskega senata Goran Klavora na včerajšnji glavni obravnavi začel zaslišanje prič. V ponovno sojenje je namreč prejel obsežen sodni spis v zadevi Iskra Avtoelektrika, v kateri so zlorabe položajaobtoženi Tadej Vidic, Ivan Lisjak, Darjo Stepančič in Marijan Groff, nekdanja člana uprave družbe, njen finančni direktor ter direktor družbe SFM.

Zoper pritisk bank?

Igor Mihajlović se je leta 2009 pridružil šempetrski Istri Avtoelektriki (danes Letrika) kot prokurist, kasneje pa je bil tudi predsednik uprave, njegova naloga pa je bila, da pripravi cenitev oziroma vrednotenje družbe. Začel je zbirati podatke in sodeloval pri vseh naslednjih poslih družbe s tujimi in domačimi poslovnimi subjekti. “Posle sem spoznaval sproti, ko so prišli na vrsto,” je pojasnil. Da bi se udeležil kakšnega sestanka v Ljubljani med člani uprave in večinskimi lastniki družbe, se ni spomnil, vedel pa je za sestanek med vpletenimi leta 2008, ker naj bi lastniki izgubljali zaupanje v upravo družbe.

“Ugotovljen je bil primanjkljaj v družbi, kolikšen je bil, ne vem. Prav tako zanj nisem vedel, ko sem odhajal iz družbe,” je nekdanji predsednik uprave Iskre Avtoelektrike. “Sredstva so šla iz družbe, tu ni dvoma, za kakšen namena pa ne vem. Ne vem, ali je šel denar za prevzem ali ne,” je sklenil. Sestankovanja pa so po njegovem mnenju bila namenjena iskanju načinov, s katerimi bi se rešili pritiska bank.

Iskra nezanimiva za NFD

Nekdanji predsednik uprave NFD Holdinga Stanislav Valant naj ne bi bil nikoli seznanjen z menedžerskim odkupom Iskre Avtoelektrike. Še preden je družbo enkrat osebno obiskal in se prepričal o njeni perspektivi, zlasti v proizvodnji, pa naj bi zasledil, da so na trgu skušali prevzeti družbo. “Pred krizo leta 2008 je bila družba uspešna, mnogi so imeli interes vstopa vanjo,” je povedal. “Za našo družbo je bila to nezanimiva naložba, saj Iskra ni bila strateška družba NFD.” Valant se ni spomnil, da bi sestankoval z lastniki družbe, med katerimi je bil večinski lastnik Zvon Ena holding, in člani uprave, a je obtoženi Darjo Stepančič pripomnil, da se ga spomni z enega sestanka.

Pričakovano vnovično “maratonsko” sojenje očitno ne bo tako dolgo. Na predlog koprskega višjega sodišča, ki je zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, bo spremenjeni senat sredi decembra zaslišal še Simona Zdolška, nekdanjega predsednika uprave Zvona Ena, ter Jeleno Marinko, sodno izvedenko za ekonomijo. >ANA CUKIJATI


Najbolj brano