Jurič: “Šlo je za hladnokrvno osebo, ki je ta dan bila pripravljena ubijati in umreti”

Policisti koprske policijske uprave so po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici rekonstruirali dogodke tistega dne. Osumljeni se je očitno pripravljal na umor zdravnika, ker da zavlačuje z zdravljenjem njegovega rakavega obolenja. Pripravljal naj bi se tudi, da bo isti dan tudi sam umrl.

Pištolo crvena zastava je napadalec najbrž dobil na črnem 
trgu, saj je imela izbrisane številke. Foto: Pu Koper
Pištolo crvena zastava je napadalec najbrž dobil na črnem trgu, saj je imela izbrisane številke. Foto: Pu Koper

KOPER > Sedemdesetletni napadalec iz Svetega Antona pri Kopru je namreč znancem govoril, da se pripravlja na svoj pogreb in da želi žarni pokop, je na novinarski konferenci v Kopru povedal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Vendar tisti, ki jim je to povedal, niso mogli sklepati, da se pripravlja na napad, v katerem je ubil 43-letnega policista in 36-letnega zdravnika, ampak so sklepali, da se pripravlja na svojo smrt zaradi bolezni.

Po zdajšnjih ugotovitvah policije je napadalec s pištolo crvena zastava, ki jo je najbrž dobil na črnem trgu in je imela izbrisane številke, v bolnišnici izstrelil osem ali devet nabojev. Vse izstreljene naboje so našli.

Posnetki kamer video nadzora kažejo, da se napadalec in zdravnik nista sprla. Na posnetku ni videti, kje je morilec imel pištolo, morda jo je imel za pasom, morda v vrečki, ki jo je imel s sabo. Iz posnetka je razvidno, da je v zdravnika ustrelil iz neposredne bližine, na policista pa frontalno, v prsa, z razdalje enega do dveh metrov. S pištolo, ki jo je vzel ubitemu policistu, je izstrelil še dva do štiri naboje. Z enim je ranil policista, ki se je odzval na klic v sili, in je stopil do napadalčevega avta, da bi ga ustavil, ko je skušal zapustiti območje bolnišnice.

Točne informacije o dogajanju bo pokazala nadaljnja preiskava. “Šlo za hladnokrvno osebo, ki je bila ta dan pripravljena umreti,” je dejal Jurič.

Jurič je zatrdil, da informacije o tem, da bi imel napadalec pri sebi spisek morebitnih žrtev, niso resnične in da je najbrž šlo za zdravniške izvide.

Kriminalisti so po napadu pri storilcu, ki je umrl v obračunu s policijo, opravili hišno preiskavo in na njegovem domu našli tudi avtomatsko puško thompson.

Ranjenega policista sta danes v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru obiskala generalni direktor policije Marjan Fank in direktor PU Koper Danimir Rebec. Po besedah Rebca je 46-letni policist preživel izključno zaradi hitrega odziva izolske zdravniške ekipe in oskrbe v kliničnem centru. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno in uspešno okreva, vendar zaradi oskrbe ne more govoriti.

Rebec je na novinarski konferenci pojasnil, da intervencijska vozila policije imajo v prtljažniku neprebojne jopiče, v nabavi so tudi novi. Policisti, ki so prišli na kraj streljanja, so bili opremljeni z jopiči in čelado, a je pri policistu prišlo do poškodbe ravno na mestu, kjer se neprebojni jopič konča. “Umrli policist pa se je žal tam znašel naključno, želel je pomagati in ni vedel, kaj se dogaja,” je dejal Rebec.

Kot je dejal pretreseni Rebec, je bil ponedeljkov dogodek najbolj tragičen v njegovi 34-letni karieri.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano