Jure Cekuta v BiH zaprosil za azil

Višje sodišče v Ljubljani še ni odločilo o pritožbi slikarja Jureta Cekute na odločitev okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero mu je to zavrnilo odlog prestajanja zaporne kazni. Še prej mora namreč razčistiti dilemo, ali je njegova kazen že izvršljiva, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Jure Cekuta je že pred meseci v BiH zaprosil za azil.  Foto: STA
Jure Cekuta je že pred meseci v BiH zaprosil za azil.  Foto: STA

LJUBLJANA > Televizija POP TV je v sredo poročala, da je obsojeni slikar Jure Cekuta v Bosni in Hercegovini, kjer naj bi že poleti zaprosil za azil. Tega pristojni organi v BiH do zdaj niso ne potrdili ne zanikali. A je dejstvo, da Cekute ni v domovini, sprožilo precej razprav in pomislekov o tem, kako je sploh lahko zapustil Slovenijo in prečkal več meja oziroma, zakaj Slovenija za njim ni izdala mednarodne tiralice.

Cekuta je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, ker naj bi upokojenega brigadirja Petra Zupana, ki je bil takrat zaposlen na ministrstvu za obrambo, napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Cekuta bi se moral na prestajanje kazni zglasiti poleti, a je pred tem podal predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov.

Okrožno sodišče je predlog po pridobitvi mnenja zdravniške komisije ministrstva za zdravje 15. septembra zavrnilo, na odločitev pa se je Cekuta pritožil na višje sodišče. Slednje je okrožno sodišče konec septembra obvestilo, da je bil v zadevi podan dvom v izvršljivost sodbe, zato mora pred tem odločiti še o tem.

Cekuta je namreč na sodišče podal tudi pritožbo zoper odločitev višjega sodišča, s katero je to zavrnilo njegovo pritožbo na obsodilno sodbo okrožnega sodišča. Podrobnosti pritožbe niso znane, v njej naj bi bili navedeni podobni pomisleki, kot jih je v pritožbi na enako odločitev navedel Peter Zupan. Zupanov zagovornik Janez Hočevar je pred časom povedal, da je višje sodišče pri odločanju o pritožbi razpisalo obravnavo, na kateri je izvajalo nekatere nove dokaze, zato so prepričani, da mora obstajati možnost pritožbe na odločitev višjega sodišča in da tako sodba še ni pravnomočna.

Okrožno sodišče je do zdaj obe pritožbi, s katerima Cekuta in Zupan (ki zaporno kazen že prestaja) spodbijata pravnomočnost odločitve višjega sodišča, že zavrnilo, trenutno pa o njih odloča višje sodišče. Ko bo odločilo, bo lahko sodišče odločalo tudi o tem, ali je Cekutov predlog za odlog prestajanja kazni utemeljen.

Na okrožnem sodišču še pojasnjujejo, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij obsojenim ne preprečuje potovanja ali prehoda državne meje pred nastopom kazni. “Za zdaj tudi ni okoliščin, ki bi izkazovale, da gre za pobeg, zaradi katerega bi sodišče po zakonu razpisalo potrebne ukrepe. Prav tako odločitev glede odloga nastopa kazni zapora zaradi pritožbe še ni pravnomočna,” so še pojasnili na sodišču. STA


Najbolj brano