Jožef Janežič mora v zapor

Nekdanji direktor in ustanovitelj propadle Hranilno kreditne službe (HKS) Soča Jožef Janežič bo moral za tri leta in pol v zapor. Višji sodniki so pred dnevi potrdili sodbo novogoriškega okrožnega sodišča, ki ga je zaradi poslovne goljufije obsodilo na zaporno kazen. Potrdili so tudi oprostilni del sodbe.

Po dobrem desetletju od kazenskih ovadb  in uvedbi stečaja 
za HKS Soča so zadeve dobile epilog na sodišču. Odvetnik 
Boštjan Penko je napovedal, da bo pravico glede kazenskega postopka iskal še na vrhovnem sodišču.  Foto: Boštjan Bensa
Po dobrem desetletju od kazenskih ovadb in uvedbi stečaja za HKS Soča so zadeve dobile epilog na sodišču. Odvetnik Boštjan Penko je napovedal, da bo pravico glede kazenskega postopka iskal še na vrhovnem sodišču.  Foto: Boštjan Bensa

KOPER > Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da so sodbo višjega sodišča prejeli, a je še niso uspeli vročili vsem strankam, zato vsebine še niso mogli razkriti. Vodja novogoriškega državnega tožilstva Branka Oven je potrdila, da je višje sodišče zavrnilo pritožbi obrambe in tožilstva in sodbo Jožefu Janežiču potrdilo. Sodbo je prejel tudi Janežičev odvetnik Boštjan Penko, ki je pojasnil, da je senat višjih sodnikov sodbo potrdil tako v obsodilnem kot oprostilnem delu. Napovedal je tudi, da bosta z Jožefom Janežičem na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. “Uveljavljala bova enake razloge kot v pritožbi in jih še dodatno utemeljila,” je povedal odvetnik Penko.

Novogoriško okrožno sodišče je letos končalo stečaj HKS Soča, ki ga je uvedlo leta 2003. Upniki so iz stečajne mase dobili poplačanih slabih 19 odstotkov svojih terjatev. Kazniva dejanja, ki jih je tožilstvo nanizalo na 60 straneh dolge obtožnice, naj bi se dogajala med leti 1995 in 2003. Kazenske ovadbe so kriminalisti v tem primeru spisali že leta 2004.

A to ne pomeni, da Janežič v kratkem s sodišča ne bo dobil vabila na prestajanja zaporne kazni. Sodišče ga je februarja po dolgem kazenskem postopku zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije obsodilo na tri leta in pol zapora, oprostilo pa ga je zlorabe položaja in pravic ter zavrnilo obtožbo v tistem delu, s katerim je tožilstvo obtoženemu očitalo domnevno nezakonito izplačilo terjatev pokojne žene. Senat mu je prisodil tudi 20.000 evrov denarne kazni, prav tako bo moral nepoplačanim upnikom oziroma vlagateljem v HKS Soča vrniti dolg. V stečajnem postopku so dobili povrnjenih le nekaj več kot 18-odstotkov vloženega denarja.

Preslepil vlagatelje

Senat, ki ga je vodil sodnik Goran Klavora, je Janežiča obsodil, ker naj bi kot direktor HKS Soča preslepil vlagatelje in jim tako povzročil veliko škodo. Oglaševal je visoko donosno, varno in diskretno naložbo, za katero naj bi stoodstotno jamčila Banka Slovenije. Pri tem pa naj bi zamolčal, da je približno 86 odstotkov denarja naloženega v Kam Marketing in Sic Invest. Banka Slovenije je leta 2001 med nadzorom ugotovila, da HKS Soča nima dovolj premoženja za poplačilo upnikov, povezani družbi Kam marketing in Sic invest pa sta imeli do HKS Soča veliko dolgov. Banka Slovenija je zato predlagala stečaj. Senat je ugotovil še, da HKS Soča 118 komitentom ni poravnala svojih obveznosti (ali jih je izpolnila le delno). Neporavnanih terjatev naj bi bilo za nekaj manj kot pet milijonov evrov.

Na sodbo so pritožbe vložili višja tožilka Damijana Bandelj, odvetnik Penko in Janežič. Tožilka, ki je v zaključnih besedah za Janežiča predlagala pet let zapora, je menila, da bi moral senat višjih sodnikov razveljaviti oprostilni del sodbe. Ponovila je, da je Jožef Janežič obvladoval vse tri družbe, v vseh treh je edini odločal o vseh poslovnih potezah, poznal je finančno poslovanje in kot gospodarstvenik zagotovo ni bil neveden. V njegovi domeni je bila prav vsaka odločitev v vseh treh družbah, ki pa so imele po tožilkinih besedah preveliko prtljago, da bi lahko poslovale, kot bi morale. Dodala je še, da je bil Janežič v takšnem položaju, da bi lahko poskrbel za vračanje dolgov.

Krivdo je ves čas zanikal

Odvetnik Boštjan Penko je višjim sodnikom predlagal, da Janežiča oprostijo. Opozoril je, da je sodišče v obsodilnem delu zmotno in nepopolno ugotovilo dejansko stanje in zagrešilo bistvene kršitve določb kazenskega postopka. Ni se strinjal z oceno tožilstva, da je bilo poslovanje HKS Soča tako slabo, da je klicalo po stečaju. Janežič je tudi na seji višjega sodišča poudaril, da stečaj HKS Soča ni bil potreben. Vztrajal je, da je delal s poštenim namenom. “Ne čutim se krivega, nikogar nisem zavajal,” je poudaril.

A je senat višjih sodnikov (predsednik je bil višji sodnik Aleš Arh, sodnik poročevalec Vitomir Bohinec, član pa sodnik Franc Drešar) presodil drugače in vse tri pritožbe zavrnil, sodbo novogoriškega okrožnega sodišča pa potrdil v celoti.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano