Jerot vztraja, da so Trgoavto želeli ohraniti

“Delali smo v korist in dobrobit Trgoavta, nikoli nismo nameravali oškodovati upnikov podjetja,” je na koprskem sodišču vnovič zatrdil Igor Jerot, nekdanji večinski lastnik tega podjetja in nekdanji predsednik nadzornega sveta. Z Leonom Durakovićem, prav tako nekdanjim članom nadzornega sveta, ki pa je to funkcijo opravljal bolj na papirju, se zagovarjata zaradi oškodovanja upnikov.

Igor Jerot je tudi na zadnji obravnavi zanikal očitke, da je 
oškodoval upnike Trgoavta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Jerot je tudi na zadnji obravnavi zanikal očitke, da je oškodoval upnike Trgoavta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Igor Jerot, mariborski poslovnež in doktor ekonomskih znanost, v zaporu prestaja štiriletno zaporno kazen zaradi ponarejenih dolarjev in evrov. Koprsko tožilstvo mu očita izčrpavanje Trgoavta, z Leonom Durakovićem, ki je bil v Trgoavtu vodja maloprodaje, ob tem pa še član nadzornega sveta, naj bi storila kaznivo dejanje oškodovanje upnikov, Jerot pa še kaznivo dejanje ponarejanje listin.

Upnike Trgoavta (ki je od leta 2012 v stečaju) naj bi s pokojnim predsednikom Matjažem Cegnarjem oškodovala za približno 343.000 evrov, enega od upnikov pa naj bi Jerot spravil v privilegiran položaj.

S Trgoavta naj bi na družbo Neo Leasing (večinsko lastnico podjetja) preusmerila finančni tok. Jerot naj bi po obtožbi odredil, da so v Trgoavtu izdali fiktivne račune za domnevno fiktivne storitve Neo Leasinga. Duraković pa naj bi naročil, da so dnevne izkupičke Trgoavta nakazovali na račun Neo Leasinga. Jerot naj bi odredil tudi prodajo zalog hčerinski družbi Trgoavta na Hrvaškem in jih skril pred upniki. Za tožilstvo naj bi bil sporen tudi prenos voznega parka in štirih nepremičnin Trgoavta na Neo Leasing.

Fiktivni računi ali dejanske storitve

Jerot je že na začetku sojenja v pisnem zagovoru zavrnil vse očitke tožilstva in večino krivde za slabo poslovanje Trgoavta zvrnil na nekdanje predsednika uprave Marjana Sedeja. Večkrat je poudaril, da je načrtoval dokapitalizacijo podjetja z indonezijskimi partnerji, a je posel padel v vodo, ko so ga na Banki Slovenije prijeli s ponarejenim denarjem. Zanikal je, da bi Neo Leasing izdajal fiktivne račune Trgoavtu, saj da so njegove družbe za Trgoavto opravljale določene storitve. Duraković pa je v svojem zagovoru vztrajal, da je delal le po naročilu svojih nadrejenih in da s financami ni imel nič.

Jerot je na zadnji obravnavi pred dnevi dopolnil svoj zagovor glede domnevno sporne prodaje nepremičnin Trgoavta v Postojni, Metliki, Cerknici in Krškem Neo Leasingu. Povedal je, da je nadzorni svet (ki mu je predsedoval) dal soglasje za prodajo nepremičnin, gradivo pa je pripravil pokojni Cegnar. “Šlo je za poplačilo ključnih dobaviteljev, ki so tudi pritiskali. Trgoavto je bil od njih odvisen ... Nadzorni svet je dal soglasje za prodajo teh nepremičnin, da bi poplačali dolgove iz leta 2009, ki so se vlekli do leta 2012 ... Nikoli ni nihče niti pomislil, da bi s tem oškodovali upnike,” je senatu pojasnjeval Jerot. Dodal je, da bi prodali še nepremičnine v Kranjski gori in še druge, če bi res želeli oškodovati upnike.

Dve nepremičnini so rešili

Nepremičnino v Krškem so prek Neo Leasinga prodali Sintalu, ki je imel terjatev do Trgoavta iz leta 2009. Za Trgoavto je opravljal tehnično varovanje trgovin in skladišč. Jerot je še dodal, da je po pravdi, ki jo je sprožil stečajni upravitelj Trgoavta, nepremičnina ostala Sintalu. Podobno je bilo z nepremičnino v Cerknici. Nepremičnini v Postojni in Metliki pa sta po pravdah pristali v stečajni masi Trgoavta.

Na vprašanje, zakaj so nepremičnine prodali prek Neo Leasinga in jih ni prodal Trgoavto, je Jerot odvrnil, da nihče od kupcev ni hotel poslovati prek Trgoavta. Zavrnil je očitek, da je šlo za izbrane dobavitelje. Glede bank upnic pa je pojasnil, da so imele te terjatve večinoma zavarovane in so tudi zavrnile ponudbo, da bi dolg vsaj delno odplačali z nepremičninami. Poplačali bi jih z dokapitalizacijo.

Ne bi imeli za plače

“Če je to kaznivo dejanje, obžalujem, da so ljudje dobili plače, da smo plačevali stroške,” je še dodal obtoženi in vztrajal, da v nasprotnem primeru ne bi bilo za plače in da bi se firma še prej potopila. Na vprašanje, kdo je izbral upnike, ki so jih tako poplačali, je odgovoril, da je to naredil Cegnar ob pomoči komerciale. Ponovil je, da ne on ne njegova podjetja niso dobili niti evra koristi.

Sodišče je že zaslišalo tudi številne priče, nazadnje koordinatorja logistike, ki je skrbel tudi za skladišča in vozni park ter uvoz in izvoz. Pojasnil je, da so vozila, ki so prešla na Neo Leasing, še naprej uporabljali delavci Trgoavta. Nihče jim ni pojasnil, zakaj se je to zgodilo, a tudi sam ni spraševal. Med pričami je bil še najbolj zgovoren sindikalni zaupnik v Trgoavtu Blaž Baldaš, ki je še vedno prepričan, da so hoteli Trgoavto enostavno uničiti in so ga načrtno ropali.

Sojenje se bo nadaljevalo konec oktobra, potem pa naj bi se počasi tudi končalo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano