Jelinčič oproščen obtožb o razžalitvi koprskega tožilca

Okrožno sodišče v Ljubljani je Zmaga Jelinčiča Plemenitega danes oprostilo obtožb, da je razžalil koprskega tožilca Jožeta Levašiča. Tožilca so maja 2006 zmotile Jelinčičeve besede, da Levašiču “ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil”.

Zmago Jelinčič Foto: STA
Zmago Jelinčič Foto: STA

LJUBLJANA > Z današnjo oprostilno sodbo se je zaključilo ponovno sojenje Jelinčiču v tej zadevi. Novembra lani je ljubljansko okrožno sodišče zaradi absolutnega zastaranja ustavilo kazenski postopek, Jože Levašič pa je zadevo ponovno vrnil v sodno dvorano z vložitvijo odškodninskega zahtevka v višini 10.000 evrov..

Sodnica je oprostilno sodbo utemeljila z oceno, da je je Jelinčičeva izjava bila izrečena v okviru ustavne pravice do svobode izražanja ter da jo je tožilec sam izzval s svojim nastopom na sojenju v Kopru. Prvak SNS in takrat še poslanec državnega zbora Zmago Jelinčič je Levašiča, ki je tedaj delal v Kopru kot tožilec, zadnja leta pa je zaposlen na specializiranem državnem tožilstvu, vzel na piko na sojenju koprskemu podjetniku Darku Vilerju spomladi leta 2006. Tožilstvo je Vilerju očitalo, da je kot lastnik družbe Radiel neupravičeno uveljavljal davčno olajšavo in tako državo prikrajšal za 192.000 evrov (takrat 46 milijonov tolarjev). Sodišče je Vilerja zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Eno od obravnav sta na koprskem sodišču spremljala Jelinčič in takratni poslanec SNS Srečko Prijatelj.

JK, Spletno uredništvo

Preberite še:

Jelinčič ne bo odgovarjal zaradi razžalitve tožilca


Najbolj brano