Jelinčič ne bo odgovarjal zaradi razžalitve tožilca

Ljubljansko okrožno sodišče je zaradi absolutnega zastaranja ustavilo kazenski postopek proti predsedniku zunajparlamentarne stranke SNS in nekdanjemu poslancu Zmagu Jelinčiču. Jelinčiča je tožilstvo obtožilo, da je leta 2006 v televizijski oddaji razžalil takrat koprskega državnega tožilca Jožeta Levašiča, ki zadnja leta dela na specializiranem državnem tožilstvu.

Zmago Jelinčič je sporne besede izrekel po tem, ko je s 
Srečkom Prijateljem na koprskem sodišču spremljal sojenje 
Darku Vilerju.  Foto: Danijel Cek
Zmago Jelinčič je sporne besede izrekel po tem, ko je s Srečkom Prijateljem na koprskem sodišču spremljal sojenje Darku Vilerju.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Prvak SNS Zmago Jelinčič je maja leta 2006 na nekdanji Prvi TV v oddaji Plemeniti komentar dejal, da državnemu tožilcu Jožetu Levašiču“ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil” in da ne ve, “kako je ta človek naredil pravno fakulteto, ampak kot kaže, lahko danes pravno fakulteto naredi vsakdo, potem pa se zaposli na sodišču ali tožilstvu in je tam zabetoniran do smrti in nihče ga ne more premakniti, lahko dela še take neumnosti”.

Levašič je zaradi teh besed vložil predlog za pregon, tožilstvo pa je proti Jelinčiču vložilo obtožbo. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča ga je zaradi razžalitve obsodil na 3060 evrov denarne kazni. Jelinčič se je pritožil na ljubljansko višje sodišče, kjer so pritožbo zavrnili in potrdili prvostopenjsko sodbo.

Jelinčič se s tem ni sprijaznil in je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Tam so mu pojasnili, da kaznivosti žaljivega izražanja ni mogoče izključiti s sklicevanjem na svobodo izražanja, kadar takšne izjave temeljijo na neresničnih dejstvih, njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti pa zavrnili.

Jelinčič je nato vložil pritožbo še na ustavno sodišče, kjer so ugotovili, da so bile njegove izjave “sestavni del obsežnejše kritike, niso pa pomenile napada na pravosodni sistem in tožilstvo kot celoto”. Dodali so še, “da sta ne glede na to Jelinčičevi izjavi presegli mejo spoštljive komunikacije in pomenili žaljivo kritiko tožilca”.

Tožilec Jože Levašič je proti Jelinčiču sprožil tudi odškodninski postopek, v katerem od nekdanjega poslanca zaradi nedovoljenega in nedopustnega posega v zasebno sfero z namenom zaničevanja zahteva 10.000 evrov odškodnine. Jelinčičev odvetnik je tudi v tem postopku poudaril, da je sporne besede njegov klient izrekel v okviru njegove pravice do svobode govora.

Ustavni sodniki so bili mnenja, da je bila obsodba okrožnih, višjih in vrhovnih sodnikov oprta na presojo, ki ne upošteva ustavnih meril varstva svobode izražanja, s čimer so Jelinčiču kršili ustavno pravico, ki zagotavlja svobodo izražanja misli in govora ter javnega nastopanja. Letos maja so so sodbe okrožnega, višjega in vrhovnega sodišča razveljavili, zadevo pa v ponovno odločanje vrnili ljubljanskemu okrožnemu sodišču. Na okrožnemu sodišču so po poročanju Dela ugotovili, da je kazenski pregon absolutno zastaral že 5. maja leta 2012, torej že v času odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, zaradi česar je kazenski postopek ustavilo.

Prvak SNS in takrat še poslanec državnega zbora Zmago Jelinčič je takrat še koprskega tožilca Levašiča vzel na piko na sojenju koprskemu podjetniku Darku Vilerju spomladi leta 2006. Tožilstvo je Vilerju očitalo, da je kot lastnik družbe Radiel neupravičeno uveljavljal davčno olajšavo in tako državo prikrajšal za 192.000 evrov (takrat 46 milijonov tolarjev). Sodišče je Vilerja zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Eno od obravnav sta na koprskem sodišču spremljala Jelinčič in takratni poslanec SNS Srečko Prijatelj.

SP, STA


Najbolj brano