Jelinčič bo moral plačati 8000 evrov odškodnine

Predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je poleg pogojne kazni, na katero ga je ljubljansko okrožno sodišče aprila 2013 obsodilo zaradi žaljivih obdolžitev, uperjenih proti Lari Mikuž, doletela še denarna kazen. Nekdanji podsekretarki SNS bo moral izplačati 8000 evrov odškodnine, poročajo Slovenske novice.

Nekdanji podsekretarki SNS bo moral izplačati 8000 evrov 
odškodnine. Foto: STA
Nekdanji podsekretarki SNS bo moral izplačati 8000 evrov odškodnine. Foto: STA

LJUBLJANA > Ljubljansko okrožno sodišče je aprila 2013 Jelinčiča v zasebni tožbi obsodilo na enotno pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi štirih žaljivih obdolžitev, uperjenih proti Lari Mikuž, ki je bila nekoč v državnem zboru zaposlena na delovnem mestu podsekretarke poslanske skupine SNS.

Zasebno tožbo je Mikuževa vložila, ko je Jelinčič leta 2010 po aretaciji poslanskega kolega Srečka Prijatelja o njej podal nekaj izjav. Takrat je Jelinčič med drugim izjavil, "da je delovala kot sodelavka policije in pisala poročila o članih SNS in delovanju SNS in jih oddajala policistom". Jelinčič je zatem z Mikuževo tudi prekinil sodelovanje, ta pa ga je tožila, ker je v javnosti o njej govoril žaljivo.

Kot poročajo Slovenske novice, se je Mikuževa odpravila še na okrajno sodišče in bila uspešna tudi v odškodninski tožbi. Od zahtevanih 19.900 evrov odškodnine ji je sodišče prisodilo 8000 evrov z obrestmi za čas od 13. marca 2010 do 10. marca 2013. Po mnenju sodišča naj bi se počutila slabo izključno zaradi Jelinčičevih izjav. Trpela naj bi tako na zdravstvenem kot profesionalnem področju.

STA


Najbolj brano