Je orožarje izdal facebook?

Po objavi fotografije mladeniča z vojaško puško na facebooku naj bi policisti začeli slediti njemu in njegovemu sodelavcu ter razkrinkali nezakonito trgovanje z orožjem. Spotoma so razkrili še mamilarsko povezavo mladeniča s puško z drugim mladeničem. Prejšnji četrtek so tako kriminalisti preiskovali domove na Golcu, Kozini in v Kačičah, po zaslišanju pa je Kozinčan pristal v priporu.

Na Golcu so kriminalisti v četrtek odkrili le staro, skoraj 
muzejsko orožje.  Foto: Pu Koper
Na Golcu so kriminalisti v četrtek odkrili le staro, skoraj muzejsko orožje.  Foto: Pu Koper

KOPER, REKA >Zanimiva zgodba se je začela razpletati septembra lani, ko so koprski kriminalisti skupaj z reškimi in istrskimi kolegi začeli preiskavo zaradi sumov, da se manjša skupina naših in hrvaških državljanov ukvarja s prodajo orožja in eksploziva. Vse skupaj naj bi se menda začelo z objavo fotografije na facebooku, na kateri naj bi osumljeni 31-letnik iz okolice Divače (po naših informacijah iz Kačič) ponosno poziral z vojaško puško.

Kriminalisti so vzeli pod drobnogled njega in njegovega 33-letnega sodelavca iz ene od sežanskih mesnic ter ugotovili, da se 33-letnik (po naših informacijah Borut F. z Golca) skupaj z nekaj hrvaškimi državljani ukvarja s preprodajo orožja in eksploziva. Orožje naj bi izviralo s hrvaškega črnega trga, v Slovenijo naj bi ga pretihotapili izven mejnih prehodov, nato pa pri nas prodali na črno.

Komentiral napad v Parizu

Kriminalisti so ugotavljali, da bi kupci orožje lahko uporabili za hujša kazniva dejanja, celo terorizem. Med sledenjem komunikacijam osumljenih so hrvaški policisti prestregli tudi komentar enega od osumljenih, ki se je nanašal na napad na časnik Charlie Hebdo v Parizu in vrsto orožja, ki sta ga napadalca uporabila. Kriminalisti so s sledenjem in prisluškovanjem telefonom ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je 33-letnik z Golca (dvojni državljan Slovenije in Hrvaške) imel vojaško orožje različnih kalibrov, bombe in eksploziv ter vse skupaj ponujal v prodajo. Med preiskavo so mu zasegli celo avtomatsko puško M70 (jugoslovanska različica kalašnikovke), ki jo je pretihotapil iz Hrvaške in pri nas ponujal za 350 evrov.

Čička bratska naveza?

Medtem so hrvaški kriminalisti začeli stiskati obroč okoli njihovega 37-letnega osumljenca (po naših informacijah gre za Dragana F. iz vasi Vele Mune, menda brata osumljenca z Golca), ki je veljal za glavnega dobavitelja orožja. Za Hrvata so ugotovili, da je orožje nabavljal na Hrvaškem in ga res tihotapil v Slovenijo.

Prejšnji četrtek so tako oboji kriminalisti izvedli sklepno akcijo in na hrvaški strani pri 37-letniku v Velih Munah med drugim našli enajst nabojev, predelano zračno pištolo, puškino cev, leseno puškino kopito in druge predmete. Očitno je na Hrvaškem v akciji padel še drugi ljubitelj orožja, in sicer 64-letni moški iz Lanišća v Čičariji. Pri njem so našli dve ročno izdelani pištoli, ročno izdelan dušilec, usnjeni etui za avtomatsko pištolo in 289 nabojev.

Na naši strani pa so prejšnji četrtek kriminalisti odhiteli na Golac, Kozino in v Kačiče. Na Golcu so pri 33-letniku našli starejše orožje, dve granati, dva bajoneta in drugi sestavni deli orožja. Na Kozino in v Kačiče pa so šli preiskovat druge prepovedane snovi in ne orožje.

Po pisanju reškega Novega Lista je bil Dragan F. iz Velih Mun januarja 2012 že obsojen zaradi orožja. Ker je dejanje priznal, ga je sodišče obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni s preskusno dobo enega leta. Skupaj z njim so takrat zaradi orožja sodili tudi prvemu predsedniku reške veje “Kluba ustanoviteljev HDZ dr. Franjo Tuđman” Davorinu Prgiću, ki je dobil dve leti zaporne kazni, medtem ko je Filip Kovačević, ki je tako kot Dragan F. priznal dejanje, dobil prav tako pogojno kazen.

Kozinčan v priporu

Med sledenjem in prisluškovanjem 33-letniku z Golca so namreč ugotovili, da tudi njegov 31-letni sodelavec (po naših informacijah K. C. iz Kačič) ni prav vzoren državljan. Ugotovili so namreč, da se ukvarja s prepovedano drogo. Prikrite ukrepe so tako razširili še nanj in odkrili, da je drogo nabavljal od 26-letnika (po naših informacijah Mateja T.) s Kozine. V četrtek so tako škrtnile lisice tudi na rokah Kozinčana in Kačičana. V hišnih preiskavah so našli 20 gramov kokaina, približno 200 gramov konoplje in 90 gramov hašiša.

Trojico osumljencev na naši strani so kriminalisti pridržali in jih minuli konec tedna pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju 33-letnika z Golca in 31-letnika iz Kačič izpustil na prostost, 26-letnega Kozinčana pa priprl. Kriminalistična preiskava se sicer nadaljuje tako pri nas kot na Hrvaškem. DANIJEL CEK


Najbolj brano