Je krivec za oškodovanje Iskre Avtoelektrike banka?

Po trimesečnem roku, ki si ga je “vzela” izvedenka za ekonomijo, se je na novogoriškem okrožnem sodišču včeraj nadaljevalo sojenje v zadevi Iskra Avtoelektrika. Dopolnjeno izvedensko mnenje je privedlo do preobrata, tožilstvo pa ima sedaj osem dni časa za morebitne ugovore.

Izvedenka je ugotovila, da je družba SFM imela izgubo pri nakupu delnic Iskre Avtoelektrike, ne pa koristi, kot trdi tožilstvo. Foto: STA
Izvedenka je ugotovila, da je družba SFM imela izgubo pri nakupu delnic Iskre Avtoelektrike, ne pa koristi, kot trdi tožilstvo. Foto: STA

NOVA GORICA > Ponovljeno sojenje v zadevi Iskra Avtoelektrika se približuje koncu. Obtožnica Marijana Groffa, Darja Stepančiča, Tadeja Vidica in Ivana Lisjaka bremeni nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga storili med leti 2007 in 2009. Krivde ne priznavajo, na sodišču pa se je do sedaj zvrstilo že več prič.

Včeraj je sodišče obtožene in njihove zagovornike seznanilo z dopolnjenim mnenjem izvedenke za ekonomijo.

Spomnimo, sojenje na koprskem okrožnem sodišču se je z obsodilno sodbo končalo julija 2013. Najkrajšo kazen, tri leta zapora, je senat izrekel Stepančiču, najdaljšo, pet let in pol zapora, Groffu, Vidicu in Lisjaku pa po štiri leta zapora. Senat je obtoženim skupno naložil še več kot 137.000 evrov denarne kazni. Letriko, ki je od obtoženih v premoženjsko-pravnem zahtevku že v kazenskem postopku terjala vrnitev nekaj več kot sedem milijonov evrov, je senat napotil na pravdo. Višje sodišče v Kopru je nato ugodilo pritožbam in sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom.

Dopolnitev v roku

Na obravnavi decembra lani je tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča Jeleno Marinko, sodno izvedenko za ekonomijo, pozval, naj dopolni izvedensko mnenje, ki ga je pripravila pred slabima dvema letoma, ko je zoper četverico prvič potekalo sojenje na koprskem okrožnem sodišču. “Za to si bom, tudi zaradi drugega dela, ki ga imam, vzela tri mesece časa,” je takrat napovedala izvedenka, ko jo je predsednik senata Goran Klavora vprašal o časovnih, strokovnih in logističnih terminih, v katerih bi lahko ugodila predlogom.

Obtoženi in njihova obramba so namreč izpostavili, na katere vsebine v obsežnem sodnem spisu naj bo še posebej pozorna pri pisanju dopolnitve. Vse strani so decembra soglašale, da se mora izvedenka lotiti zadeve drugače in pripraviti celovito izvedensko mnenje. V njem naj bi predstavila pregled finančnih tokov med družbo SFM in Iskro Avtoelektriko in obenem upoštevala razmere ter okoliščine, v katerih so se izvajali posli.

Izvedenka Jelena Marinko je pred dnevi dokončala dopolnitev svojega mnenja in ga poslala sodišču.

Iskra Avtoelektrika vselej oškodovana

V njem je zapisala, da je družba SFM imela izgubo pri nakupu delnic, ne pa koristi, kot trdi tožilstvo. Zvon Ena je namreč dal poroštvo za nakup delnic Iskre Avtoelektrike, ki ga je nato izvedla družba SFM. Oškodovanje Iskre Avtoelektrike naj bi znašalo dobrih sedem milijonov evrov, “krivec” za to pa naj bi bila Nova kreditna banka Maribor (NKBM), ki naj bi izvajala ultimativni pritisk na oškodovano družbo, da poplača kredit za nakup delnic IALG.

Iskra Avtoelektrika oziroma današnja Letrika naj bi torej utrpela škodo, ampak njeno oškodovanje naj ne bi izhajalo iz poslov, ki so navedeni v obtožnici, na kar ves čas opozarjajo tudi zagovorniki obtoženih. Ti niso imeli pripomb in dodatnih vprašanj za izvedenko, prav tako ne tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič, ki bo svoje morebitne ugovore na izvedensko mnenje podal v zakonsko določenem roku osmih dni. Takrat naj bi se tudi nadaljevala glavna obravnava.

Senat nima več veliko dela, zato je pričakovati, da bo sodba znana kmalu zatem. Tokrat se je glavne obravnave udeležil nov pooblaščenec Iskre Avtoelektrike, odvetnik Tilen Hrastnik iz Odvetniške družbe Fašun, Melihen, Milač, Strojan.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano