Je izčrpaval podjetje?

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava zoper domačina, nekdanjega podjetnika Aleksandra G. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja in pravic, ker naj bi leta 2005 oškodoval družbo Aforma Projekt, sebi oziroma družbi Aforma Interieri pa pridobil protipravno premoženjsko korist.

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava zoper domačina, nekdanjega podjetnika Aleksandra G.  Foto: STA
Na novogoriškem okrožnem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava zoper domačina, nekdanjega podjetnika Aleksandra G.  Foto: STA

NOVA GORICA > Tožilstvo Aleksandu G. očita, da je kot poslovodja in zakoniti zastopnik družbe Aforma Projekt d. o. o. ter tudi kot direktor in zakoniti zastopnik družbe Aforma Interieri leta 2005 in v prvi polovici leta 2006 zlorabil svoj položaj. Družbo Aforma Projekt naj bi oškodoval s svojim ravnanjem, pri tem pa družbi Aforma Interieri, ki se je ukvarjala z notranjo opremo (ognjevarnim in negorljivim pohištvom) za velike potniške ladje in jahte, pridobil protipravno premoženjsko korist.

Obtoženi Aleksander G. svoje krivde po obtožbi na predobravnavnem naroku spomladi ni priznal, zato se je zdaj zoper njega začelo sojenje, na katerem se bo zvrstilo kar nekaj prič. Sodišču naj bi pomagale razvozlati uganko dinamike poslov družbe Aforma Projekt.

Z direktorskega mesta zaradi devetih razlogov

V svojem zagovoru je obtoženi včeraj zatrdil, da je podjetje Aforma Projekt nastalo marca 2005 po dogovoru z investitorjem in kasnejšim večinskim lastnikom te družbe Valentinom C., sicer takratnim direktorjem družbe Finfloor SA s sedežem v Luganu v Švici.

Obenem naj bi družbenika sklenila, da bo obtoženi posle svojega družinskega podjetja Aforma Interier prenesel na novoustanovljeno družbo Aforma Projekt, solastnik pa naj bi bil zadolžen za preostanek potrebnih finančnih sredstev za nemoteno delovanje družbe. Družbo sta ustanovila zaradi kapitalske ustreznosti, ki naj bi jo zahtevali tuji, predvsem skandinavski kupci, s katerimi sta povečini sodelovala.

Obtoženi je še povedal, da je družbi priskrbel projekt na Norveškem, ki je izkazoval skupni promet v višini 745.000 evrov, ob koncu avgusta 2005 pa naj bi bilanca stanja podjetja izkazovala 300.000 evrov čistega dobička. Obtoženi je februarja 2006 sicer odstopil z direktorskega položaja družbe Aforma Projekt, ki je imela skladišče v nekdanjem Alpininem obratu na Colu, zaradi devetih razlogov, pred sodiščem pa je izpostavil le enega. To naj bi bila registracija podjetja Aforma AS decembra 2005 na Norveškem, ki naj bi jo družbenik Valentino C. izpeljal brez vednosti Aleksandra G. Po njegovih besedah naj bi tako grobo kršil njun osnovni dogovor.

Ne etičen ne pošten

Včeraj je kot priča nastopil upokojeni podjetnik Valentino C., ki naj bi ob ustanovitvi podjetja Aforma Interieri postal njen 51-odstotni lastnik, sam pa se je označil kot vlagatelja oziroma investitorja. Nato naj ne bi imel nikoli opravka z delom v družbi niti s pripravo pogodbe o zaposlitvi obtoženega kot direktorja. “V Aleksandra sem zaupal, saj sem bil investitor, a sem po manj kot letu dni odstopil od tega projekta, ker je bil očitno napaka. Moj družbenik ni bil etičen niti pošten,” je dejal. Delavka v družbi Aforma Projekt naj bi mu omenila, da obtoženi izčrpava podjetje in denar namenja za druge stvari, ne za posle, kar ga je pretreslo. Sodelovanje je nato presekal in se z njim ni več ukvarjal. Dejal je še, da mu je obtoženi uro pred notarskim zapisom o ustanovitvi družbe povedal, da nima denarja, zato mu ga je posodil in ga nikoli več ni videl.

Nekaj nekdanjih zaposlenih v družbi Aforma Projekt je še povedalo, da je podjetju sprva dobro kazalo, nato pa naj bi se po sporih med družbenikoma začelo krhati. Mnogi so zato ostali brez dela.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnje leto.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano