Je denar od parcele pospravil v svoj žep?

“Ne razumem, vse je čista laž. Nič ni res,” je konec tedna na koprskem okrožnem sodišču sodnici odgovoril Franc G. iz Kopra, ki mu tožilstvo očita poslovno goljufijo. Za eno od svojih strank naj bi prodal nepremičnino, plačilo pa naj bi zadržal zase. Ker krivde na predobravnavnem naroku ni priznal, se bo v kratkem začelo sojenje.

Denar za parcelo naj bi kot posrednik dobil, a ga menda ni izročil prodajalcu oziroma prvotnemu lastniku nepremičnine. Foto: Leo Caharija
Denar za parcelo naj bi kot posrednik dobil, a ga menda ni izročil prodajalcu oziroma prvotnemu lastniku nepremičnine. Foto: Leo Caharija

KOPER > Za Franca G., 45-letnega komercialista iz Kopra, to ne bo prvo sojenje. Pred kratkim je bil na okrajnem sodišču v Kopru sodišču dvakrat obsojen na pogojno kazen, po naših podatkih pa je tožilstvo proti njemu vložilo še eno obtožbo. Konec prejšnjega tedna mu je sodnica Tatjana Pavlovec najprej vročila sklep senata koprskega okrožnega sodišča, s katerim so zavrnili njegov ugovor na obtožbo. Na vprašanje, zakaj ne prevzema sodnih pošiljk, je odgovoril, da je zadnje čase veliko delal. Potrdil je, da je bil že obsojen in dodal, da nima nobenega premoženja. “Sam se bom zagovarjal, saj nisem kriv,” je najprej povedal. Ko ga je sodnica pobarala, ali razume obtožbo, pa ji je odvrnil: “Ne razumem. To je čista laž. Da to ni res, sem že dokazal.” Ko ga je sodnica izrecno vprašala, ali prizna krivdo, pa ji je odgovoril: “Po tej obtožbi je to nemogoče.”

Obtožba mu očita, da je pred dobrimi tremi leti s svojo stranko podpisal pooblastilo, da bo prodal nepremičnino. Kasneje pa naj bi zamolčal, da je parcelo v Portorožu prodal za približno 40.000 evrov. Da bi dokazal svoj prav, je predlagal, da sodišče zasliši tako oškodovanega lastnika nepremičnine kot tudi kupca, pa tudi notarko, ki naj bi overila pooblastilo. Predlagal je še, da sodišče postavi izvedenca, ki bi ovrednotil nepremičnino. Sojenje se bo začelo sredi marca.

Izterjanega denarja ni predal stranki

Lansko jesen pa sta se na koprskem okrajnem sodišču končala še dva sodna postopka proti Francu G., ki naj bi se med drugim ukvarjal tudi s spletno prodajo različnih izdelkov. Najprej bi se moral zagovarjati zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, a ga na sodišče ni bilo, zato je sodnica sojenje končala brez njega. Upoštevala je njegov zagovor v preiskavi. Tožilstvo mu je sprva sicer očitalo poslovno goljufijo, a je kasneje po sklepu senata okrožnega sodišča obtožbo spremenilo. Tudi v tem primeru naj bi si prilastil denar od stranke, ki je z njim podpisala pogodbo o izterjavi. Dolg, v višini 5500 evrov, naj bi Franc G. izterjal, a ga ni izročil svoji stranki, temveč naj bi si ga prilastil. Sodišče mu je izreklo pogojno kazen, štiri mesece zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v letu in pol po pravnomočnosti sodbe ne bo ponovil kaznivega dejanja in če bo vrnil denar svoji stranki. Sodba še ni pravnomočna.

Prek spleta naročil olje, a ga ni dobil

Konec lanskega novembra pa so ga na obravnavo pripeljali iz uklonilnega zapora v Solkanu. Tožilstvo mu je tudi v tem primeru očitalo poslovno goljufijo, ki naj bi jo zagrešil pred poldrugim letom s spletno prodajo. Kupec je na njegovi spletni strani kupil dve steklenički nekega olja, a izdelka ni dobil, denarja, 40 evrov, pa prav tako ne.

Franc G. je, kot smo izvedeli, krivdo po obtožbi priznal, sodišče pa ga je obsodilo na krajšo pogojno kazen - na mesec dni zapora z enoletno preizkusno dobo, stranki, ki ni dobila naročenega izdelka, pa bo moral vrniti 40 evrov. Ta sodba je že pravnomočna.

Tudi po zadnji obtožbi, ki menda še ni pravnomočna, naj bi za eno od svojih stranki izterjal nekaj več kot 10.000 evrov dolga, a ji je to zamolčal.

SP


Najbolj brano