Je bilo zbirateljstvo le pretveza?

Kot zdaj kaže, v ozadju trgovine z orožjem, ki so jo razkrili policisti Italije, Slovenije in Hrvaške, niso teroristične organizacije ali mednarodni organiziran kriminal, je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Paolo Guida iz videmske skupine orožnikov R.O.S. Predstavniki vseh treh policij so pojasnili, da preiskava še ni končana, prav tako ni znan izvor vsega zaseženega vojaškega orožja, ki je potovalo po Balkanski poti.

Na novinarski konferenci so poudarili, da orožje, ki so ga 
zasegli, ni bilo ustrezno trajno onesposobljeno.  Foto: Gpu
Na novinarski konferenci so poudarili, da orožje, ki so ga zasegli, ni bilo ustrezno trajno onesposobljeno.  Foto: Gpu

LJUBLJANA > Mednarodno usklajena preiskava, ki jo je koordiniral Europol, se je začela po tem, ko so lani novembra v kraju Artegna blizu Vidma z orožjem prijeli zbiratelja in začeli ugotavljati, da sta povezana s slovenskimi državljani. Ob usklajenem delovanju videmskega in novogoriškega tožilstva so začeli skupaj preiskovati več oseb, ki naj bi bile povezane z mednarodnim prometom vojaškega orožja, je včeraj pojasnil Marino Pangos, vodja novogoriških kriminalistov. Ti so do pred kratkim izvajali prikrite preiskovalne ukrepe ter zasegli več pušk in pištolo. Ugotovili pa so tudi, da so nekateri od osumljenih povezani z osumljenimi s Hrvaške. V preiskavo se je zato vključila tudi hrvaška policija oziroma njihov urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, ves čas pa so sodelovali z orožniki iz Vidma oziroma njihovim oddelkom R.O.S.

Vsi skupaj so prejšnji torek začeli z usklajeno zaključno akcijo in hišnimi preiskavami. V Sloveniji so na območju policijskih uprav Nova Gorica, Koper, Murska Sobota, Maribor, Ljubljana in Kranj opravili 15 hišnih preiskav (na Primorskem predvsem na Goriškem in v okolici Ilirske Bistrice). Zasegli so 23 avtomatskih pušk, 12 mitraljezov, 33 pušk, 31 pištol in revolverjev, deset minometov, več kot enajst tisoč nabojev, 15 ročnih bomb in tri mine, raketni lanser in več delov orožja. Zasegli so tudi več kot 32.000 evrov, 110 gramov konoplje in več drugih predmetov, s katerimi bodo utemeljevali sum kaznivih dejanj.

V Sloveniji pet osumljenih

Pangos je pojasnil, da so novogoriški kriminalisti na novogoriško državno tožilstvo zoper pet osumljenih podali kazensko ovadbo zaradi 19 kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Osumljeni naj bi pridobivali, prodajali, hranili ter menjavali vojaško orožje in vojaško opremo, kar pa posameznikom ni dovoljeno oziroma je ta promet omejen. Vsi osumljeni so slovenski državljani, stari od 30 do 49 let. Dva osumljena so pridržali in pred dnevi odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici novogoriškega okrožnega sodišča.

Po naših podatkih gre za J. M., doma z Goriškega, in D. K. iz Štajerske. Oba sta dolgoletna zbiratelja vojaškega orožja, oba sta organizirala tudi sejme oziroma razstave starega vojaškega orožja. Državna tožilka je za J. M. po zaslišanju pri preiskovalni sodnici predlagala pripor, a se ta ni strinjala s takšnim ukrepom. Zato je o tem odločal še izvenrazpravni senat sodišča, ki je pritrdil preiskovalni sodnici. Zoper enega od osumljenih, uradno osebo s posebnimi pooblastili, so kazensko ovadbo odstopili specializiranemu državnemu tožilstvu oziroma njihovemu oddelku za pregon uradnih oseb.

Na novinarski konferenci niso želeli razkriti, iz katere službe je osumljeni. V oddelku za pregon uradnih oseb se med drugim ukvarjajo tudi s pripadniki vojaške obveščevalne službe in slovenske varnostno obveščevalne agencije, pa tudi vojaške policije. Po neuradnih podatkih ne gre za policista.

Zbiratelji ali trgovci z orožjem?

Po hišnih preiskavah v začetku prejšnjega tedna je v javnost prišlo več namigov, da so osumljenim zasegli veliko zbirateljskega orožja, ki naj bi bilo tudi onesposobljeno, med drugim naj bi več orožja kupili tudi na dražbi slovenskega ministrstva za obrambo. Pangos je poudaril, da so med preiskavo zasegli orožje, ki ni ustrezalo standardom trajne onesposobitve. Dodal je še, da nadaljujejo z ocenjevanjem oziroma kategorizacijo zaseženega orožja. Koliko je bilo med zaseženim orožjem res zbirateljskega orožja, ki je tudi ustrezno onesposobljeno, bo pokazala nadaljnja preiskava.

Božo Barbarić iz hrvaškega Uskoka, ki je predstavil podrobnosti hrvaškega dela preiskave, poimenovali so jo Kolekcionar, je povedal, da so na območju Varaždina že maja letos v avtomobilu, ki ga je vozil slovenski državljan, zasegli več kot 1500 kosov streliva različnih kalibrov. Kmalu so ugotovili, da so pod pretvezo nabave zbirateljskega orožja osumljeni večkrat nezakonito posredovali, kupovali ali prodajali strelno orožje, strelivo ter dele strelnega orožja.

Ob zaključni akciji so petim osumljenim zasegli večje količine orožja. Med drugim so zasegli sedem težkih strojnic, sedem minsko-eksplozivnih sredstev, metalec ročnih bomb, 66 pušk različnih kalibrov, 31 pištol, več kot devet tisoč kosov streliva različnih kalibrov. Na Hrvaškem je v preiskavi sodelovala tudi vojaška policija, saj je eden od osumljenih aktiven pripadnik hrvaške vojske.

Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v upravi kriminalistične policije, je včeraj poudaril, da je glede na mednarodno delovanje združb, ki trgujejo z orožjem, nujno širše sodelovanje, pri katerem je policijam v pomoč tudi Europol. Po Europolovi oceni ogroženosti iz leta 2013 je trgovina z orožjem visoko na lestvici, prav zato je boj proti trgovini z orožjem ena od prioritet EU. Enako kaže tudi slovenska ocena ogroženosti. Dodal je še nekaj statističnih podatkov, ki kažejo, da je v zadnjih letih več takšnih kaznivih dejanj, več zaseženega orožja in več osumljenih. Na schengenski meji so slovenski policisti v zadnjem času zasegli večje količine orožja, ki so jo kriminalne združbe poskušale pritihotapiti v EU, kjer bi jih uporabili za hujša kazniva dejanja, nenazadnje pa tudi za teroristična dejanja.

TNT v domači omari

Paolo Guida je včeraj pojasnil, da so v Italiji med hišnimi preiskavami zasegli še 30 pušk kalašnikov, več škorpijonov, uzijev ter več drugih pušk in pištol, več kot 50 kilogramov eksploziva, deset kilogramov TNT, več streliva. Sumijo, da zaseženo orožje izvira z Balkana. Poudaril pa je še, da za zdaj vse kaže, da za temi posli z orožjem niso teroristične organizacije ali organizirane kriminalne združbe. Po njegovih besedah naj bi šlo za “navdušene zbiratelje s pretirano strastjo do kopičenja orožja”. Eden od osumljenih je v domači omari hranil deset kilogramov eksploziva TNT.

Na včerajšnji novinarski konferenci so poudarili še dobro sodelovanje vseh treh policij in tožilstev, kar je prispevalo tudi k večji učinkovitosti.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano