Je Mikuž zlorabil podpis stranke?

Na novogoriškem okrajnem sodišču so včeraj ugotavljali, ali je nekdanji nepremičninski agent Marjan Mikuž leta 2002 zlorabil podpis zdaj 67-letne Novogoričanke, ki je prijateljici zgolj naredila uslugo in jo povezala z njim za prodajo dveh parcel. Solkancu tožilstvo očita ponarejanje listin.

Marjan Mikuž je moral včeraj spet sesti na zatožno klop. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Marjan Mikuž je moral včeraj spet sesti na zatožno klop. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Pred dvanajstimi leti je danes 67-letna M. B. iz okolice Nove Gorice svojo prijateljico povezala z nepremičninskim agentom Marjanom Mikužem, ki naj bi pred tem brez zapletov pomagal tudi njeni sestri pri posredovanju prodaje posestva. “Kolegici sem zgolj naredila uslugo in se znašla sredi tega izredno neprijetnega primera,” je včeraj v vlogi priče povedala vidno razočarana in pretresena M. B.

“Naj mi plača zdaj”

Tožilstvo Marjanu Mikužu očita, da naj bi ponarejal listine nepremičninskih poslov in zlorabil prav podpis priče.

A v svojem zagovoru je obtoženi vse očitke zanikal in dejal, da je pooblastilo za urejanje dokumentacije v zvezi s prodajo parcel v Rožni Dolini in Stari Gori zdaj že pokojne L. B. podpisala priča, obenem pa naj bi podpisala tudi dogovor o prejetju nagrade za posredovanje pri prodaji in za povrnitev nastalih stroškov ter generalno pooblastilo za prenos lastnine na Mikuževo nepremičninsko podjetje Premik Net d. o. o., ki je zdaj v stečaju. “Naj mi danes da to plačilo,” je dejala M. B. in zavrnila besede obtoženega.

“Ob tem, ko sem na zemljiški knjigi pridobila drugo mapno kopijo, nisem ničesar plačala, zato pri mojem posredovanju niso nastali nobeni stroški. Pri Mikužu v pisarni sem bila le dvakrat. Prvič sem prišla sama, drugič pa v družbi L. B. in prijateljice V. N. Našim pogovorom in dogovorom niso nikoli prisostvovali drugi ljudje,” je dejala.

Obtoženi pa je trdil, da sta bila v času podpisovanja pooblastil prisotna njegova tajnica L. B., ki naj bi vedno urejala, pripravljala in tipkala potrebno dokumentacijo, ter zaposleni S. M.“Jaz sem le podpisala, kar mi je Marjan Mikuž naročil. Izročil mi je bel papir in mi dejal, naj ga podpišem, da bomo že kasneje sestavili besedilo,” je bila ilustrativna. “Danes seveda tega ne bi več ponovila. Bila sem naivna in preveč zaupljiva,” je še dejala.

Sodišče je M. B. predložilo še nekaj dokumentov z njenim podpisom, a je bila odločna: “To ni moj podpis.”

Na novogoriško sodišče je Marjan Mikuž včeraj prišel iz zapora Rogoza pri Mariboru. Ker zaporno kazen tam prestaja na odprtem oddelku, se je s Štajerske na Primorsko pripeljal sam. Mikuž je sredi letošnjega julija začel prestajati leto in pol zaporne kazni, ker je za 404.000 evrov ogoljufal Leopoldo Stojković iz Orleka, sicer taščo Srečka Prijatelja, čaka pa ga še kazen treh let, ki mu jo je sodišče prisodilo zaradi spornih poslov z pobeglim Robertom Časarjem in Prijateljem na Orleški gmajni. Mikuž je zaporni kazni začel prestajati v Kopru, vendar so ga na njegovo željo premestili v zapor pri Mariboru.

“Ni moja pisava in pika”

Izvedenec grafološke stroke je v preiskavi ugotovil, da je na pooblastilu za prenos lastnine podpis Marjana Mikuža in M. B. naredila ista oseba.

“To ni moja pisava in pika,” pa je ugotovitve izvedenca odločno zanikal obdolženec. Ker je obtoženčev zagovornik menil, da naj bi imel izvedenec na voljo premalo strokovnega gradiva, je sodišču predlagal njegovo neposredno zaslišanje, čemur je ugodilo, obenem pa bo sodišče zaslišalo tudi tajnico in Mikuževega sodelavca ter V. N., ki bi morda kaj vedeli o podpisovanju sporne listine.

O ostalih dokaznih predlogih, ki sta jih podala tako višja državna tožilka kot zagovornik, bo sodišče odločalo naknadno, glavna obravnava pa se bo nadaljevala v drugi polovici januarja prihodnje leto.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano