Janša vložil ustavno pritožbo

Predsednik SDS Janez Janša, ki prestaja dveletno zaporno kazen, je prek zagovornika Francija Matoza na ustavno sodišče danes vložil ustavno pritožbo zaradi obsodbe v zadevi Patria. Na ustavno sodišče se bosta v kratkem obrnila tudi druga dva obsojenca, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je potrdil, da so danes prejeli Janševo pritožbo. Kdaj jo bo ustavno sodišče obravnavalo, pa v tem trenutku še ni znano.

Predvidoma danes naj bi ustavno pritožbo vložil tudi Tone Krkovič, je pojasnil njegov odvetnik Jože Hribernik. Tudi zagovornik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je napovedal, da bo ustavno pritožbo vložil v kratkem.

Ustavno sodišče lahko pritožbo sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Ustavno sodišče lahko v postopku odločanja o ustavni pritožbi posamičen akt odpravi oziroma razveljavi in vrne zadevo pristojnemu sodišču v novo odločanje. Če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji, lahko tudi samo odloči o sporni pravici oziroma svoboščini.

Janša se je na ustavno sodišče obrnil že po drugostopenjski sodbi, a so sodniki tedaj pritožbo zavrgli, saj Janša tedaj še ni izčrpal vseh pravnih sredstev.

STA


Najbolj brano