Janša si bo moral izbrati drugega odvetnika

Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je danes preložila predobravnavni narok zoper predsednika SDS Janeza Janšo, saj je ta vztrajal, da ga zagovarja Franci Matoz, čeprav je z njim soobtožen. Sodnica je pojasnila, da gre v tem primeru za kolizijo interesov, Janši pa dejala, naj si do naslednjega naroka izbere drugega odvetnika.

Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je danes preložila predobravnavni narok zoper predsednika SDS Janeza Janšo, saj je ta vztrajal, da ga zagovarja Franci Matoz, čeprav je z njim soobtožen Foto: STA
Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je danes preložila predobravnavni narok zoper predsednika SDS Janeza Janšo, saj je ta vztrajal, da ga zagovarja Franci Matoz, čeprav je z njim soobtožen Foto: STA

LJUBLJANA > Tožilstvo Janeza Janšo in Francija Matoza preganja zaradi domnevne žaljive obdolžitve in krive ovadbe nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Zobec Hrastarjeve danes na sodišče ni bilo, sodnica je povedala, da se je opravičila. Prav tako nekdanja tožilka po besedah sodnice doslej še ni uveljavljala premoženjsko-pravnega zahtevka.

Janša in Matoz nekdanji tožilki očitala zlorabo uradnega položaja

Predsednik SDS in njegov odvetnik sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Tožilka je namreč, kot je Matoz pojasnil ob vložitvi kazenske ovadbe, navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

V njem se je Črnkovič Riedlu zahvaljeval, ker želi sodelovati z družbo Rotis in pojasnil, da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Kot je poudaril Matoz, pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu.

Matoz se bo branil sam, krivde ni priznal

Matoz se je odločil, da se bo branil sam. Krivde ni priznal, danes je na sodišču povedal, da kot nesporni dejstvi sicer priznava, da je sestavil kazensko ovadbo, v kateri je navedel, da je Zobec Hrastarjeva v obtožnem predlogu neresnično opisala, da je Badovinac Črnkovičeva elektronsko sporočilo poslala Reidlu in da je na novinarski konferenci predstavil dejstva iz te kazenske ovadbe.

Matoz tudi predlaga, da se med sojenjem, ki bo sedaj steklo, zasliši tako Črnkoviča kot njegovo ženo, tožilstvo pa temu predlogu nasprotuje, saj da vsa dejstva, o katerih naj bi izpovedovala priče, izhajajo iz listinskih dokazov, predvideva pa da tudi iz obeh sodb. Tožilstvo namreč kot dokaz predlaga tudi branje obeh sodb v zadevi Patria, s katerimi je bil Janša obsojen na dve leti zapora. Kazen je začel prestajati 20. junija, danes je tako na sodišče prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Janša protestiral zaradi “odvzema” zagovornika

Janša je danes protestiral, da se mu je vzelo zagovornika, sodnica pa mu je odvrnila, da mu zagovornika ni nihče vzel in si lahko izbere drugega. Ker sta namreč z Matozom v tem kazenskem postopku soobtožena, je sodnica zaradi kolizije interesov sklenila, da Matozu v tem primeru odreče zastopanje Janše. Zoper Janšo bo razpisan nov narok, po tem naroku pa bo razpisana še glavna obravnava zoper Matoza. Če Janša krivde ne bo priznal, bo sojenje steklo zoper oba.

Podporniki Janše v sodni dvorani in pred sodiščem

V sodni dvorani je dogajanje spremljalo tudi nekaj Janševih podpornikov, med drugim več poslancev, sredi obravnave pa je v dvorano prišla tudi njegova žena Urška Bačovnik Janša. Pred sodiščem pa je zbranih okoli 150 podpornikov, njihove vzklike je bilo slišati tudi v sodno dvorano.

Janša je še na drugi današnji obravnavi, začelo se mu je namreč sojenje zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča. Sojenje so prekinili zaradi hrupa oziroma glasnih vzklikov pred sodiščem “Perčič je Udbaš”.

STA


Najbolj brano