Janša pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte

Na Okrajnem sodišču v Velenju je bil danes v pravdni zadevi, v kateri novinarka Radiotelevizije Slovenija Mojca Šetinc Pašek zaradi žaljivega tvita odškodninsko toži prvaka SDS Janeza Janšo, na zahtevo tožene stranke razpisan narok za vrnitev zadeve v prejšnje stanje. Janša je na zaslišanju pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte lani poleti.

Prvak SDS Janez Janša Foto: STA
Prvak SDS Janez Janša Foto: STA

VELENJE > V pravdni zadevi, v kateri novinarka Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mojca Šetinc Pašek od predsednika SDS Janeza Janše terja plačilo odškodnine zaradi tvita, je velenjsko okrajno sodišče oktobra lani razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv že sam po sebi, ne glede na to, kdo ga je napisal, s kakšnim namenom in na koga se nanaša. Sodišče je Janši naložilo, da mora zaradi žaljivega tvita novinarki plačati 6000 evrov kazni, pri čemer pa je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Kot je bilo zapisano v sodbi, vročevalec sodne pošiljke ni mogel osebno izročiti naslovniku, zato mu je pustil obvestilo, kje se nahaja sodno pisanje, a ga ta ni dvignil.

Zaradi istega tvita je sicer Janšo tožila tudi novinarka RTVS Eugenija Carl. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Carlove po odškodnini v višini 6000 evrov. Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko, predobravnavni narok je na celjskem sodišču razpisan za 13. april. Povod za tožbe je bila objava na družbenem omrežju twitter, v kateri je Janša zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Zdaj tožena stran želi dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje, zato je bil danes na velenjskem sodišču razpisan narok, na katerem bi morala biti poleg Janeza Janše zaslišana tudi njegova žena Urška Bačovnik Janša, ki pa se zaradi zdravstvenih razlogov današnjega naroka ni udeležila.

Janša je danes na sodišču pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte lani poleti. Povedal je, da je od 23. julija dalje najprej dopustoval v Bovcu, nato pa je avgusta z družino bil še ob morju, od koder so se vsi skupaj domov vrnili konec avgusta. V tem času mu je sodišče skušalo vročiti tožbo, da bi lahko nanjo odgovoril, a, kot pravi Janša, mu pošta ni bila vročena, niti ni dobil obvestila, da je potekal poskus vročitve.

Če bi kaj takšnega pričakoval, je dejal, bi poštni nabiralnik pregledovala tast in tašča, ki živita v bližini. A ker tega ni pričakoval, sorodniki tudi niso preverjali oziroma praznili poštnega nabiralnika v času dopustovanja družine Janša. Janša sicer dopušča možnost, da je bilo obvestilo o pošiljki s sodišča kje med reklamnimi papirji, a ga ni videl.

Po današnjem naroku Janša zadeve ni želel komentirati. Nadaljevanje naroka je razpisano za 14. april, ko naj bi bila zaslišana tudi Janševa žena.

STA


Najbolj brano