Janša oproščen žaljive obdolžitve Perčiča

Ljubljansko okrožno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo oprostilo v zasebnem kazenskem pregonu zaradi domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka, Francija Perčiča, je potrdil Janšev odvetnik Franci Matoz. Perčič je napovedal pritožbo, je še pojasnil Matoz.

Ljubljansko okrožno sodišče je predsednika SDS Janeza 
Janšo oprostilo v zasebnem kazenskem pregonu zaradi 
domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka, Francija Perčiča. Foto: STA
Ljubljansko okrožno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo oprostilo v zasebnem kazenskem pregonu zaradi domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka, Francija Perčiča. Foto: STA

LJUBLJANA > Perčič je Janšo zasebno kazensko preganjal zaradi izjave o njegovi povezanosti z Udbo iz septembra 2010, objavljene na Kanalu A. Janša je takrat po enem od narokov v pravdi, ki jo je prav tako zaradi navedb o sodelovanju z Udbo iz leta 2008 Perčič sprožil zoper SDS, dejal, da "obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec".

To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, ki da nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila tako uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat "neresničen in žaljiv", je bil prepričan Perčič.

Janša pa je na sodišču vztrajal, da njegova izjava ni vrednostna sodba, ampak preverljivo dejstvo. Njegova izjava je temeljila na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga danes hrani Arhiv Republike Slovenije, je še pojasnjeval predsednik SDS.

Matoz je pojasnil še, da so bili na na današnjem naroku zaslišani še direktor arhiva in dva zaposlena v teh ustanovi, ki so potrdili istovetnost mikrofilma. Sodišče pa je kmalu zatem izreklo sodbo, v kateri je ugotovilo, da je imel Janša utemeljen razlog, da je to, kar je trdil, resnično.

Stroške kazenskega postopka bo moral, če bo sodba postala pravnomočna, poravnati Perčič.

Perčič je pred leti tožil tudi SDS, ki je oktobra 2008 in junija 2009 v prispevkih Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih na njihovih spletnih straneh, Perčiča označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe".

Sodišče je odločilo, da mora SDS zaradi teh trditev plačati 4000 evrov odškodnine, vendar so napovedali revizijo.

STA


Najbolj brano