Janša o Masleši: To je škandal brez primere

To, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ne le sodi, ampak predseduje senatu, ki odloča o zadevi Patria, je škandal brez primere, meni prvak SDS Janez Janša. Kot pravi, je imenovanju Masleše za predsednika vrhovnega sodišča nasprotoval zaradi njegove pristranskosti. Tak odnos vrha sodne oblasti v temelju nažira vladavino prava, dodaja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Na vrhovnem sodišču se je namreč zjutraj začela seja senata, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Senat sestavlja pet sodnikov vrhovnega sodišča, predseduje pa mu Masleša, ki ga je zagovornik obsojenega Janše, odvetnik Franci Matoz, skušal dvakrat neuspešno izločiti v tej zadevi.

To, da Masleša, čigar imenovanju so v SDS nasprotovali, ne samo sodi, ampak predseduje senatu, ki sodi o Janši, je po mnenju predsednika SDS "pač škandal brez primere". Ob tem Janša dodaja, da so se tudi po imenovanju Masleše pojavili dokazi, ki da pričajo o njegovi pristranskosti.

“Slovenija je po neodvisnosti sodstva uvrščena za Iranom”

"Zaradi takšnega odnosa vrha slovenske sodne oblasti, ki v temelju nažira vladavino prava v Sloveniji in škodi tudi tistim poštenim sodnikom, ki se trudijo za to, da bi se sodilo po zakonu in po pravici, je Slovenija po neodvisnosti sodstva uvrščena za Iranom," ocenjuje Janša.

Ob tem je povedal, da je prav danes objavljena mednarodna raziskava, ki razvršča države po neodvisnosti sodstva, Slovenija pa se je v tej raziskavi uvrstila na 91. mesto. "Pred nami so države, kot je Vietnam, Iran, mnoge afriške države, za katere doslej še nismo slišali, da bi imele urejeno sodstvo. Torej, če je kakšna stvar, zaradi katere bi morali dejansko vsi dvigniti alarm, potem so podatki iz te raziskave," je dejal Janša.

Gre sicer za podatke iz zadnjega poročila Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o konkurenčnosti. Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo. Ti so tako med drugim odgovarjali tudi na vprašanje, do katere mere je sodstvo neodvisno od vplivov vlade, državljanov in podjetij.

Med ocenami 1 (na sodstvo zelo vplivajo) in 7 (sodstvo je povsem neodvisno) je Slovenija dobila poprečno oceno 3,4. Anketa postavlja na prvo mesto Novo Zelandijo, visoko pred Slovenijo pa tudi države, kot so denimo Savdska Arabija, Izrael in Bocvana. Še pod Slovenijo sta na lestvici Hrvaška in Slovaška, na 144. mestu pa jo zaključuje Venezuela.

Janša pričakuje takšno odločitev senata, ki bo v skladu z danes objavljeno raziskavo

Kot je danes še dejal Janša, pričakuje takšno odločitev senata vrhovnega sodišča v zadevi Patria, ki bo v skladu s podatki iz te raziskave. Na vprašanje, kdaj pričakuje odločitev oz. sodbo, pa je odgovoril, da so "te stvari v slovenskem pravnem redu zelo ohlapne, to se v zadnjem času opaža tudi z Lune".

Omenjena seja senata vrhovnega sodišča sicer ni javna, možno pa je, da bo pet članov senata razpravljalo več dni. Sodba bo nato izšla pisno, običajno se to zgodi v okoli mesecu dni po odločitvi.

STA


Najbolj brano