Janša naj se ne bi odzval vabilu tožilstva na predstavitev ugotovitev finančne preiskave

Predsednik SDS Janez Janša se po poročanju medijev ni odzval vabilu na narok specializiranega državnega tožilstva, na katerem bi mu predstavili ugotovitve finančne preiskave zoper njega in še nekatere.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Tožilstvo naj bi sicer pri Janezu Janši ugotovilo za več kot pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora.

Po poročanju Kanala A, je bil narok razpisan danes, časnik Večer pa navaja, da je bil narok razpisan v ponedeljek. Janša se vabilu ni odzval, s tem pa je zapravil možnost, da bi prisluhnil ugotovitvam, do katerih se je tožilstvo dokopalo med finančno preiskavo. Na naroku bi imel tudi sam možnost predstaviti razbremenilne dokaze.

Če Janša ne bo uspešno dokazal zakonitega izvora premoženja, bo zoper njega vložena tožba za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, del premoženja nezakonitega izvora pa mu bo država odvzela, še poroča Večer.

Finančna preiskava tožilstva se je po navedbah časnika zaključila v torek, 14. aprila, vabilo pa so Janši vročili v četrtek. Sam pošiljke ni prevzel, po informacijah STA pa naj bi mu vabilo dostavili v pisarno. Po zakonu bi se s tem štela za vročeno.

Prvak opozicije je sicer prepričan, da bi bilo treba finančno preiskavo z odredbo ustaviti, ker naj bi potekli roki za vložitev tožbe. Večer pa navaja, da ni nič zamujeno, ker narok, na katerem bi imel Janša možnost predstaviti razbremenilne dokaze, po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ni sestavni del finančne preiskave. Kaj se bo zgodilo s finančno preiskavo se bo odločil tožilec. Če jo ustavi, to pomeni, da tožbe ne bo vložil.

V SDS informacije o naroku niso komentirali. Kot so povedali, stranka s postopkom nima nič. Janša pa se je na poročanje Večera odzval na družbenem omrežju twitter. Zapisal je, da “ni bilo nobenega naroka”.

STA


Najbolj brano