Janša lahko za zdaj zapusti zapor na Dobu

Na Vrhovnem sodišču RS glede začasnega zadržanja sodbe predsedniku SDS Janezu Janši in njegovega posledičnega izpusta na prostost poudarjajo, da ne gre za dokončno odločitev sodišča, kot tudi, da se sodišče ni opredelilo do zatrjevanih kršitev človekovih pravic in svoboščin Janši.

Janez Janša lahko še danes zapusti zapor na Dobu.
Janez Janša lahko še danes zapusti zapor na Dobu. 

LJUBLJANA > Podobno poudarjajo tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Kot je v izjavi za medije dejal vodja službe za stike z javnostjo vrhovnega sodišča Gregor Strojin, se ustavno sodišče v sklepu, s katerim je Janšo najmanj do končne odločitve izpustilo na prostost, do pravnih ali vsebinskih vprašanj v Janševi pritožbi ni opredeljevalo, ampak je izhajalo iz možnosti nastanka težko popravljivih posledic za pritožnika in v širšem pomenu.

Ustavni sodniki so po njegovih besedah tudi navedli, da zakon ne zahteva, da bi morala obstajati posebna verjetnost uspeha za ustavno pritožbo, da pa se izvrševanje izpodbujanih aktov lahko zadrži, če je ustavna pritožba sprejeta v obravnavo.

Ustavno sodišče se je po Strojinovih besedah v svojem sklepu tako opredelilo predvsem do svojega videnja učinkovitega delovanja državne oblasti kot celote in dobro delujoče opozicije vsakokratni izvršilni oblasti kot enega od temeljev demokracije.

Do teh vprašanj se v okviru dosedanjega kazenskega postopka vrhovno sodišče oziroma redno sodstvo po Strojinovih besedah ni moglo in tudi ni opredeljevalo. Glede na ustaljen postopek odločanja pred ustavnim sodiščem na vrhovnem sodišču tudi pričakujejo, da bodo imeli možnost podaje stališč glede zatrjevanih kršitev.

S širšimi aplikacijami sklepa na slovensko sodstvo pa se na vrhovnem sodišču po besedah Strojina v tem trenutku ne ukvarjajo, saj, kot poudarjajo, ne gre za dokončno odločitev.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so v odzivu precej sklopi. Po javno dostopnih informacijah gre za za odločitev o začasnem zadržanju izvršitve sodbe, ne pa za meritorno odločitev v zadevi Patria. Vsebine oziroma razlogov za začasnem zadržanju na tožilstvu ne poznajo, navajajo pa, da jo je treba spoštovati.

Ustavno sodišče je namreč soglasno ugodilo predlogu Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria. Janša je tako najmanj do končne odločitve sodišča danes iz zapora na Dobu odšel na prostost. Nedavno tega je ustavno sodišče ugodilo tudi Janševem predlogu, da mu do končne odločitve o prenehanju mandata dovoli opravljati poslansko funkcijo.

STA


Najbolj brano