Janša ima pravico do petih izhodov mesečno

Predsednik SDS Janez Janša je v četrtek prestal petino zaporne kazni, izrečeno v zadevi Patria. Zato mu bodo podelili določene ugodnosti, a v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij niso pojasnili, katere. Sporočili so le, da bodo te podeljene skladno z določili zakona o izvrševanju kazenskih sankcij in pravilnika o izvrševanju kazni zapora.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

DOB > Pravilnik o izvrševanju kazni zapora določa, da se obsojencem zunajzavodske ugodnosti sme podeliti že po prestani petini izrečene kazni, in sicer obsojencem, ki so kazen nastopili sami in so osebnostno urejeni. Ker Janša kazen prestaja na odprtem oddelku, ima po zakonu med drugim možnost do petih izhodov mesečno. Te se praviloma koristi doma in smejo trajati do 53 ur. Med prostim izhodom obsojenec ne sme zapustiti ozemlja Slovenije.

Janša je kazen nastopil sam, po kriterijih zavoda velja tudi za osebnostno urejenega, saj ob prihodu na prestajanje kazni ni bil alkoholiziran, pod vplivom drugih substanc in agresiven. Prav tako je obsojen na dve leti zapora, in to ne za kaznivo dejanje, povezano z drogo, nasiljem ali spolno nedotakljivostjo.

Med ugodnosti po zakonu spadajo še podaljšan obisk, prost izhod iz zavoda, delna ali popolna izraba letnega dopusta zunaj zavoda, do sedem dni neplačanega letnega dopusta letno in dodatne ugodnosti znotraj zavoda.

STA


Najbolj brano