Janković naj bi prejemal podkupnino od KPL

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav, od tega dve še vedno potekata. Protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so 
danes na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi 
sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav. Desno je ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Borut Živulović/Bobo
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav. Desno je ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > “Današnje aktivnosti preiskovalcev so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,” je v izjavi novinarjem pojasnil Darko Majhenič. Na podlagi dosedanjih ugotovitev preiskovalci sumijo, da so osumljeni omenjena kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014. Za pridržanje osumljenih danes ni bilo razlogov.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so potrdili, da je pri njih potekala hišna preiskava, in sicer na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. “Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno,” so še dodali na občini.

Preiskovalci NPU pa sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja storili pri upravljanju s premoženjem občine, tako da je občina plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa je zase zahteval denarno nagrado v višini 10 odstotkov.

“Eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila, povezanega z gradbenimi deli, ki sta ga naročila občina in javno podjetje,” je pojasnil Majhenič.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo tudi pri nezakonitem posredovanju pri zaposlitvi javnega uslužbenca v javnem podjetju pa tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe, povezane s fiktivnim poslom pri prodaji vrednostnih papirjev. “Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov,” je dodal Majhenič.

Preiskovalci so bili v prostorih ljubljanske mestne občine, po poročanju spletnega portala Planet Siol so prisotnost preiskovalcev potrdili v družbi Vodovod - Kanalizacija (VO - KA), po poročanju Financ pa so bili tudi v podjetju KPL.

Po poročanju Financ naj bi preiskovalci iskali dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši. Lani so v zvezi s tem na župana Jankovića in njegove uradnike leteli očitki o diskriminatornih zahtevah za reference gradbincev za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši. Občina naj bi bila pri izbiri izvajalca namreč naklonjena mestnemu gradbincu KPL. Medtem pa časnik Večer na svojih spletnih straneh poroča, da naj to ne bi bil razlog za preiskavo.

Predkazenski postopek je NPU začel marca lani na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva. Operativne aktivnosti danes poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti.

STA


Najbolj brano