“Izvedensko mnenje gre izrazito v prid očitkom iz obtožbe”

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje nekdanjim vodilnim v Mipu zaradi preslepitve bank pri pridobitvi posojil, ki se je začelo lani spomladi. Danes je pričal sodni izvedenec, ki je menil, da so bile terjatve v računovodskih izkazih Mipa za leto 2007 nepravilno zabeležene, zaradi česar je družba lahko prišla do kratkoročnih posojil.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje 
nekdanjim vodilnim v Mipu zaradi preslepitve bank pri 
pridobitvi posojil, ki se je začelo lani spomladi. Foto: Leo Caharija
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje nekdanjim vodilnim v Mipu zaradi preslepitve bank pri pridobitvi posojil, ki se je začelo lani spomladi. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Tožilstvo zaradi preslepitve bank preganja nekdanja direktorja Mipa in Pomurke, Marka Volka in Martina Kovača, ter nekdanjega koordinatorja Mipa Vojteha Volka. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe pravic, saj naj bi prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi.

Poleg tega obtožnica Vojteha Volka, ki je koordiniral posle, njegovega sina Marka Volka, ki je vodil Mip, in zeta Martina Kovača, ki je vodil Pomurko, bremeni, da so zavedli banke z neresničnimi podatki o poslovanju.

Izvedenec Tibor Hren je danes dejal, da sporne terjatve ne bi smele biti navedene in upoštevane v izkazih za leto 2007. "Če terjatev ne bi bila navedena, bi imela družba izgubo in ne bi dobila posojila pri NKBM za obratna sredstva," je dejal. Težava Mipa je bila po njegovih besedah tudi v tem, da so s kratkoročnimi posojili financirali dolgoročne naložbe.

Po drugi strani pa so odvetniki danes poudarili, da dolgoročna terjatev ni vplivala na odobritev kredita. Menili so, da je izvedensko mnenje nekonsistentno in temelji na napačnih predpostavkah, zato so na sojenje prinesli mnenje druge izvedenke in predlagali, da se današnje zaslišanje prestavi.

Temu je nasprotovala tožilka Mateja Gončin, ki je izpostavila, da je obramba že vložila eno strokovno mnenje, današnjo potezo obrambe pa označila za zavlačevanje postopka. "Izvedensko mnenje gre izrazito v prid očitkom iz obtožbe," je dejala.

STA


Najbolj brano