Izvedenec: Pomagal bi detektor kovin v navezi z varnostnikom

V tožbi medicinske sestre Jelke Jerančič, ki je bila lani žrtev napada neuravnovešenega moškega, je pričal izvedenec varnostne stroke Miran Pavlič. Ta je navedel ukrepe, ki bi jih Zdravstveni dom Piran lahko izvedel za večjo varnost, a tudi pojasnil, da varnostni ukrepi, ki so veljali v Piranu, niso bistveno odstopali od ukrepov v drugih zavodih.

Jelko Jerančič je v zdravstvenem domu februarja lani z 
nožem napadel neuravnovešeni obiskovalec, pri čemer je 
skupila več poškodb.  Foto: Sonja Ribolica
Jelko Jerančič je v zdravstvenem domu februarja lani z nožem napadel neuravnovešeni obiskovalec, pri čemer je skupila več poškodb.  Foto: Sonja Ribolica

KOPER > Eden od možnih ukrepov za povečanje varnosti zaposlenih bi bilo varnostno usposabljanje, pri čemer pa je bil Miran Pavlič mnenja, da je vprašljivo, če bi Jelka Jerančič lahko preprečila napad, tudi če bi uspela prepoznati varnostna tveganja. Glede dostopa napadalca v prostore je izvedenec ocenil, da bi bila najprimernejša vrata v nadstropje, ki bi se jih odpiralo prek domofona oziroma s preverjanjem, ali je pacient sploh naročen.

Pavlič, ki je zaposlen v ljubljanskem kliničnem centru, je navedel, da v zdravstvenih domovih opaža več nasilja kot denimo na sodiščih, pa vendar ni varnostnih ukrepov, kakršni veljajo na sodiščih. Po njegovem bi bila smiselna tudi varnostna kontrola ob vhodu v objekt. Glede videonadzora je izvedenec pričal, da ima ta v prvi vrsti preventivno funkcijo, ni pa rečeno, da bi prisotnost videonadzora v konkretnem primeru napadalca odvrnila od dejanja.

Škoda zaradi napada bi bila po njegovem manjša v primeru obstoja tako imenovanih panik stikal, vendar le v primeru, da bi ta aktivirala varnostnika, ki bi bil povsem blizu.

Na vprašanje odvetnika Jerančičeve Francija Matoza Pavlič ni mogel z gotovostjo zatrditi, da bi varnostnik lahko ustavil moškega. Od posameznega varnostnika je namreč odvisno, ali bi sploh prepoznal znake neuravnovešenosti. Več bi pripomogel detektor kovin, ki bi zaznal prisotnost noža, v navezi z varnostnikom.

Pavlič je pojasnil, da se nikjer v zakonu zdravstvenim domovom ne nalaga konkretnih varnostnih ukrepov, pač pa je delodajalec dolžan izvesti ukrepe, ki bodo preprečili nasilje. Ocenil je, da piranski zdravstveni dom z vidika varnostnih ukrepov, ki so veljali v času napada, ni bistveno odstopal od drugih zdravstvenih zavodov.

Jerančičevo je februarja lani z nožem napadel neuravnovešeni obiskovalec, pri čemer je skupila več poškodb. Jerančičeva toži zdravstveni dom, ker naj zaposlenim ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejel ustreznih varnostnih mehanizmov.

Predsednica sodnega senata Martina Andrejašič Zazula je danes odredila tudi postavitev izvedenca medicinske stroke, ki bo ocenil posledice, ki jih je zaradi napada utrpela tožnica.

STA


Najbolj brano